Japan als toeristisch land

Overnachten in Japan

Eten en drinken in Japan

Is Japan nou zo duur?

Reizen in Japan

Een bad nemen in Japan en Onsen
Praktische info over Japan Opschriften in Japan (Jap. fonts vereist) Wonen, werken en studeren in Japan
Reizen naar Japan, wanneer en hoe Waar naar toe in Japan (o.a. Tokyo en   Kyoto)
Aankomst in Japan Gedragsregels in Japan

Klik hier, als links het navigatiemenu ontbreekt.


Wonen, werken en studeren in Japan

Wonen in Japan
In 1999 waren er 894 Nederlanders, die in Japan woonden*). De meeste Nederlanders die in Japan gaan wonen doen dit bedrijfsmatig en zullen geholpen worden vanuit het bedrijf. In ieder geval is de Japanse ambassade het aangewezen adres om te helpen bij het verkrijgen van allerlei informatie en voor het afwikkelen van de noodzakelijke formaliteiten. Daarnaast geeft ook het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken informatie voor Nederlanders die naar het buitenland willen emigreren of daar voor langere tijd willen gaan wonen.

In Japan zijn Nederlandse verenigingen actief. Eén daarvan is de Nederlandse vereniging in West Japan. De voorzitter is de Nederlander Kjeld Duits. Deze vereniging kan veel informatie en verstrekken over het wonen in Japan.
In de regio Tokyo/Yokohama is een gezelligheidsvereniging voor Nederlanders actief.
Dit is de Nederlandse Kring in de Kanto.

*) Bron Ministry of Foreign Affairs of Japan

Werken in Japan
Om, als Nederlander, te kunnen werken in Japan is een werkvisum vereist. Hiervoor is het echter nodig om een werkgever te vinden die bereid is garant te staan en die een werkvergunning wil aanvragen bij de Japanse immigratiedienst. Als dit dan wordt goedgekeurd, wordt een zgn. Certificate of Eligibility afgegeven, waarmee dan bij de Japanse ambassade in Nederland een visum aangevraagd kan worden.
Het is dus niet mogelijk om op goed geluk naar Japan te gaan en daar een (legale) baan te vinden omdat de visumaanvraag vanuit Nederland moet gebeuren. Weliswaar is het mogelijk om op een illegale wijze werk te vinden maar dan is dit meestal in de "waterhandelsfeer", ofwel in het nachtleven, bijv. als portier, danseres of hostess. De politie controleert echter regelmatig de werkvergunningen.
Op de website van de Japanse ambassade  is de benodigde informatie te vinden, eventueel via de links naar de website van 'mofa' (Ministery of Foreign Affairs)
Een andere link op het internet met informatie over werken in Japan is: http://www.escapeartist.com/japan/japan.htm

Studeren in Japan
Voor korte studies, zoals studie van de Japanse taal in de zgn. Summer schools, waardoor verblijf in Japan niet langer hoeft te duren dan 90 dagen, is geen speciaal visum vereist. Voor langere studies is dit wel het geval, dan is namelijk een studentenvisum noodzakelijk. Deze is echter niet zo moeilijk te verkrijgen als men ingeschreven staat bij een Japanse universiteit en collegegeld betaald heeft of in het bezit is van een beurs. De universiteit zal dan het bovengenoemde Certificate of Eligibility aanvragen en die naar de a.s. student opsturen, waarmee vervolgens hier in Nederland een visum aangevraagd kan worden. De ambassade kan, bij het behandelen van de visum aanvraag, vragen te bewijzen dat men over voldoende geld bezit om het verblijf in Japan te bekostigen of dat er iemand is die in Japan die bereid is garant te staan voor deze verblijfskosten.
Ook de informatie hiervoor kan gevonden worden op de home page van de Japanse ambassade, nu onder 'scholarships'.
Verder zijn er verschillende studiebeurzen te verkrijgen voor studie in Japan, waarvan sommige via de Japanse ambassade gegeven worden, maar er zijn ook andere instanties die beurzen uitgeven, informatie kan worden gevonden op de website van de ambassade en andere links zijn:

Youth for Understanding

http://www.yfu.nl/?id=101

The JapanFoundation

http://www.jpf.go.jp/e/index.html

Rotary uitwisseling

http://www.rotary-jeugduitwisseling.nl/

Study in Japan

http://www.studyjapan.go.jp/en/index.html

Het is ook mogelijk te studeren in Japan zonder een beurs, maar dit is natuurlijk nogal kostbaar. Men kan zich dan gewoon in laten schrijven op een universiteit en het collegegeld betalen, waarna de universiteit het bovengenoemde Certificate of Eligibility zal aanvragen.

Korte cursussen
Verschillende universiteiten hebben ook zomercursussen, waar men dan in 2 maanden een drilcursus Japans kan krijgen, maar deze cursussen zijn ook behoorlijk prijzig, zoals te zien is op http://subsite.icu.ac.jp/scj/index.html. Voordeel is dat dit met een gewoon toeristenvisum gedaan kan worden (bezoek aan Japan korter dan 90 dagen). Ook is er een aantal privé taalinstituten in Tokyo of Kyoto, speciaal voor buitenlanders die in een paar maanden de Japanse taal willen leren. Deze zijn te vinden via internet. Een groot instituut is Apple languages, die vanuit Engeland werkt maar waarmee ook in het Nederlands gecorrespondeerd kan worden en veel mogelijkheden biedt. Zie ook onderstaande link.

Autorijden en rijbewijs in Japan
Voor de gemiddelde toerist wordt het zelf autorijden in Japan over het algemeen niet aangeraden, maar als men voor langere tijd in Japan verblijft, voor studie of werk, kan dit natuurlijk anders komen te liggen. In dat geval kan dan niet meer worden volstaan met het Nederlands (en internationaal) rijbewijs maar dient dit originele en geldig rijbewijs binnen een half jaar te worden omgezet naar een Japans rijbewijs. Hiertoe moet het wel officieel worden vertaald en na een ogentest kan het Japanse rijbewijs in ontvangst worden genomen. Een examen is dan niet vereist. Indien men niet in het bezit is van een (geldig) buitenlands rijbewijs of te laat is met omzetten, dient een examen te worden afgelegd. Dit is in Japan duur en tijdrovend. Weinig mensen slagen voor de eerste keer.


Informatie op deze pagina is voor een belangrijk deel verkregen van de Japanse ambassade in Den Haag.

Links


Deze pagina is een onderdeel van Uchiyama's website over Japan
terug naar begin