Inleiding Japanse cultuur

Het fenomeen Geisha

Kersenbloesem / Esdoorn kijken

Trouwceremonie

Eer- of schaamtecultuur

Kimono

Origami

Overlijden en begraven
De Japanner en de groep De samoerai Cadeautjes / Verpakkingskunst Tatoeëren
Feestdagen Ikebana Theeceremonie Badcultuur en Onsen
Festivals - matsuri De maan en maankijken Temari Japanse kraanvogels

Klik hier, als links het navigatiemenu ontbreekt.


Temari

Inleiding
Volgens sommige bronnen is temari een bepaald balspel, gespeeld met temariballen, maar de meeste andere bronnen spreken alleen over de ballen als temari. De temariballen, dus ook wel alleen temari genoemd, zijn ballen die d.m.v. een bepaalde techniek versierd zijn met gekleurde draden. Tegenwoordig zijn het piepschuim (polystyreen) balkernen waaromheen draden gewonden worden, zodat de kern van de bal uiteindelijk niet meer zichtbaar is. Deze ondergrond van draden doet nu dienst als een soort ophanging voor andere gekleurde draden. Met deze gekleurde draden zijn allerlei fantastische patronen te maken en deze ballen zijn dan ook veel meer een kunstvoorwerp dan een gebruiksvoorwerp bij een balspel.

temaribal

temariballen
foto © Sandra Moek

Vroeger bestond de kern uit een prop, gemaakt van lapjes restanten kimonostof. Kleine reepjes stof werden er dan omheen genaaid waardoor een bal ontstond. Daarna werden gekleurde zijde draden gebruikt, die uit de lappen van de kimonostof waren gehaald om die om de bal te wikkelen en door het vastnaaien van die draden ontstond een zeer stevige bal.

De betekenis van het woord temari is niet helemaal zeker. Die lijkt wel zeer voor de hand te liggen, omdat 'te' van temari 'hand' betekent en 'mari' betekent 'bal' en de betekenis dus 'handbal' kan zijn, maar anderen wijzen er op dat 'mari' afgeleid kan zijn van 'maru', dat cirkel betekent en dan kan 'temari' ook 'met de hand gewonden' betekenen.

Geschiedenis
De geschiedenis van temari is ook niet helemaal duidelijk. Wel is bekend dat tijdens de Heianperiode (794-1192) een soort voetbalspel, genaamd kemari, uit China naar Japan kwam. Bij dit spel was het de bedoeling dat een bal, de kemaribal, gemaakt van hertenhuid, de grond niet raakte tijdens het rondschoppen van de bal. Het waren voornamelijk de hofedelen en aristocraten die zich hiermee vermaakten en dan met name de mannen. Daarna begonnen de dames ook een balspel te spelen, maar dan met de handen, het overgooien van de bal. Dit spel heette dan temari. De dames begonnen de ballen te versieren en er ontstond een soort wedijver wie de mooiste bal had gemaakt. Hoewel er ook nog mee gespeeld werd, werd het steeds meer als een vorm van kunst gezien. Dergelijke ballen werden toen ook wel 'goten-mari' genoemd, hetgeen 'hof-ballen' betekent. Hieruit zouden dan de huidige technieken voor het maken van temari(ballen) zijn ontstaan. In de Edoperiode werd de temari zeer populair onder de bevolking en maakten de moeders en grootmoeders een temaribal voor hun kinderen en werden de ballen, bijvoorbeeld op Nieuwjaarsmorgen, als een presentje gegeven. Een dergelijke bal zou geluk brengen. Zo werd tevens de techniek van moeder op dochter doorgegeven. De ballen kregen ook andere namen, afhankelijk van de streek of het ontwerp, zoals matsumoto-temari etc. Ook in de recente Shôwaperiode (groot deel 20e eeuw) speelden de meisjes met temari. Tegenwoordig wordt dit nauwelijks nog gezien.

Temari

temaribal2

Een temaribal
foto © Sandra Moek


Het maken van temari of temariballen wordt de laatste jaren steeds populairder en ook in het westen, zoals in Nederland, beoefenen steeds meer mensen (voornamelijk vrouwen) de kunst van het temari maken. Temari wordt nu ook veel meer als kunst of volkskunst gezien en nauwelijks meer als speelgoed.

Tegenwoordig gaat men uit van wit piepschuim in bakvorm. Hierop wordt een eerste laag van naaigaren gewikkeld. Deze dient als 'hulplaag voor het vastzetten van de draden die hierna komen. Vervolgens wordt de bal omwikkeld met naaigaren in verschillende kleuren, zodanig dat er bepaalde patronen ontstaan, eventueel m.b.v. spelden om het garen in de patronen te leiden. Door gebruik van verschillende kleuren en het leiden van het garen kunnen er allerlei, soms wat wiskundig aandoende, patronen ontstaan.

Inmiddels zijn er websites in het Nederlands en het Engels, waar gedetailleerd wordt ingegaan op de achtergronden en het maken van de temariballen.

Het is mogelijk om in Nederland een cursus te volgen, zie hiervoor de links. Over temari is, zover we weten, slechts één boekje in het Nederlands verschenen (in 1994). Zie hiervoor de literatuurlink hieronder. Wel heeft Sandra Moek enige werkboeken (in het Nederlands) gemaakt. Voor informatie en aanschaf, zie haar website.

Links

Literatuur


Deze pagina is een onderdeel van Uchiyama's website over Japan
terug naar begin