Geschiedenis van de Japanse taal

Kleine woordenlijst

Inleiding tot de Japanse taal

Opschriften in Japan (Jap. fonts vereist)
Inleiding tot de grammatica Japanse kalligrafie
Inleiding tot het Japanse schrift (zonder Jap. fonts) Het Japanse schrift en het internet
Inleiding tot het Japanse schrift (Jap. fonts vereist) Opleidingen in de Japanse taal

Klik hier, als links het navigatiemenu ontbreekt.


Het Japanse schrift en het internet

Japans lezen op het internet
Vroeger was het moeilijker om Japans te lezen op het internet en waren er allerlei hulpprogrammaatjes nodig.. Tegenwoordig kunnen zelfs e-mailtjes in het Japans geschreven worden door Japans te kiezen als een van de te gebruiken talen in Windows. Ook zijn er speciale websites die een vertaalslag kunnen maken. Als hulp bij het lezen van webpagina's in het Japans is Rikaichan wel handig. Het is in ieder geval als add-on voor Firefox beschikbaar. Door het te activeren tijdens een bezoek aan pagina verschijnt, als de cursor op een Japanse tekst of teken staat, direct bij de cursor de vertaling met een nadere uitleg.

E-mailen in het Japans
Zoals gezegd kunnen we e-mailen in hiraga, katakana of kanji direct in een e-mailprogramma als Outlook of Thunderbird. Je kunt dan kiezen of je hiragana, katakana of kanji wil gebruiken. Voor grote stukken tekst is een soort tekstverwerker handiger. Er is er één te koop, NJStar, maar die is nogal prijzig. Op het internet is een gratis tekstverwerker te downloaden. JWPce van Glenn Rosenthal. Het is te vinden op: http://www.physics.ucla.edu/~grosenth/jwpce.html
Let wel: het is geen vertaalprogramma maar men dient de tekst met onze letters in het Japans te schrijven. Onze letters worden dan omgezet in hiragana, katakana of kanji. Kennis van de Japanse taal is dus wel noodzakelijk.
Ga naar de pagina: 'Download the program' en download 4 files, die bij elkaar zo'n 9 MB zijn.
Na installatie kan tekst ingetypt worden in romaji.  Met CTRL/C en CTRL/V moet de betreffende tekst in het tekstveld van Outlook Express (Nieuw bericht) gezet worden. Hierbij dient op het volgende gelet te worden: het bericht moet in plain tekst staan, dus geen html. Bovendien moet als taal Japans gekozen worden. Daarna kan het bericht verstuurd worden. Ook berichten uit Japan, gemaakt met Japanse systemen kunnen gelezen worden.
 


Deze pagina is een onderdeel van Uchiyama's website over Japan
terug naar begin