Alcohol en dronkenschap
In de uitgaanswijken van de grote steden kan men 's avonds nog wel eens dronken
Japanners tegenkomen. Dit wordt algemeen geaccepteerd en niet gezien als iets dat 'not
done' is. Het wordt geaccepteerd als een soort vlucht uit een drukke zakelijke wereld.
Veel Japanners leven eigenlijk een leven dat geheel in teken staat van hun bedrijf, met 's
avonds vaak nog eens het overwerk. Het gezin ziet de 'sarariiman' meestal alleen maar in
het weekend. Het is dus niet verwonderlijk dat er behoefte bestaat om hier eens uit
te ontsnappen.
Dit kan ook makkelijk want als er niet of niet lang wordt overgewerkt is het gebruikelijk
om 'even' te drinken met de collega's in een bar. Ook worden er nog wel eens avondjes voor
vertegenwoordigers van andere bedrijven georganiseerd in restaurants, bars of nachtclubs
en ook hier dient de 'sarariiman' bij aanwezig te zijn.
Volgens de verhalen kan de gemiddelde Japanner slecht tegen alcohol. Dit blijkt ook
waar te zijn. (zie het kader hieronder). Als we dit gegeven combineren met het sociale-
uitgaansleven van de gemiddelde Japanner is het niet verwonderlijk dat men nog wel eens
een dronken Japanner kan tegenkomen.
Het blijkt dat het gen (erfelijkheidsdrager in het
lichaam) dat zorgt voor de afbraak van alcohol, bij de meerderheid van de Japanners iets
afwijkend is t.o.v. het betreffende gen van westerlingen.
De afbraak van alcohol, eigenlijk ethanol, in het menselijk lichaam gebeurt in twee
stappen. Eerst wordt de ethanol omgezet in acetaldehyde en in de volgende stap wordt dit
acetaldehyde weer omgezet in azijnzuur. Het is de aanwezigheid van het tussenproduct
acetaldehyde, dat voor de verschijnselen van dronkenschap zorgt.
Het blijkt dat bij de meerderheid van de Japanners, het gen dat de eerste stap van de
afbraak verzorgt iets afwijkt van dat van de westerling, waardoor er ook een iets
afwijkend eiwit wordt aangemaakt. Dit eiwit verzorgt de eigenlijke afbraak naar
acetaldehyde en doet dit zo'n honderd maal sneller dan het overeenkomstige eiwit van de
westerling. Er wordt dus honderd maal sneller acetaldehyde geproduceerd.
Ook voor de tweede stap (afbraak van acetaldehyde naar azijnzuur) is een gen
verantwoordelijk en bij 50% van de Japanners wijkt ook deze iets af. Het gevolg hiervan is
juist dat deze omzetting weer veel trager is. Het resultaat is een opeenhoping van
acetaldehyde en dit veroorzaakt dat reeds bij een kleine hoeveelheid alcoholconsumptie, er
duidelijke verschijnselen van dronkenschap te zien zijn.
Bron: Natuur en Techniek, september 2001 |
|