Gezin en wonen

Feestdagen en festivals

Verkeer en links rijden

Hikikomori

Naamgeving en namen

Trouwen

Alcohol en dronkenschap

Zelfdodingen in Japan
Aanspreekvormen Overlijden en begraven Yakuza
Kleding in Japan Giri Pachinko
Werk en bedrijf Lotsbestemming, lot en noodlot Leeftijd en verjaardag in Japan

Klik hier, als links het navigatiemenu ontbreekt.


Alcohol en dronkenschap

In de uitgaanswijken van de grote steden kan men 's avonds nog wel eens dronken Japanners tegenkomen. Dit wordt algemeen geaccepteerd en niet gezien als iets dat 'not done' is. Het wordt geaccepteerd als een soort vlucht uit een drukke zakelijke wereld. Veel Japanners leven eigenlijk een leven dat geheel in teken staat van hun bedrijf, met 's avonds vaak nog eens het overwerk. Het gezin ziet de 'sarariiman' meestal alleen maar in het weekend.  Het is dus niet verwonderlijk dat er behoefte bestaat om hier eens uit te ontsnappen.
Dit kan ook makkelijk want als er niet of niet lang wordt overgewerkt is het gebruikelijk om 'even' te drinken met de collega's in een bar. Ook worden er nog wel eens avondjes voor vertegenwoordigers van andere bedrijven georganiseerd in restaurants, bars of nachtclubs en ook hier dient de 'sarariiman' bij aanwezig te zijn.

Volgens de verhalen kan de gemiddelde Japanner slecht tegen alcohol. Dit blijkt ook waar te zijn. (zie het kader hieronder). Als we dit gegeven combineren met het sociale- uitgaansleven van de gemiddelde Japanner is het niet verwonderlijk dat men nog wel eens een dronken Japanner kan tegenkomen.

Het blijkt dat het gen (erfelijkheidsdrager in het lichaam) dat zorgt voor de afbraak van alcohol, bij de meerderheid van de Japanners iets afwijkend is t.o.v. het betreffende gen van westerlingen.
De afbraak van alcohol, eigenlijk ethanol, in het  menselijk lichaam gebeurt in twee stappen. Eerst wordt de ethanol omgezet in acetaldehyde en in de volgende stap wordt dit acetaldehyde weer omgezet in azijnzuur. Het is de aanwezigheid van het tussenproduct acetaldehyde, dat voor de verschijnselen van dronkenschap zorgt.
Het blijkt dat bij de meerderheid van de Japanners, het gen dat de eerste stap van de afbraak verzorgt iets afwijkt van dat van de westerling, waardoor er ook een iets afwijkend eiwit wordt aangemaakt. Dit eiwit verzorgt de eigenlijke afbraak naar acetaldehyde en doet dit zo'n honderd maal sneller dan het overeenkomstige eiwit van de westerling. Er wordt dus honderd maal sneller acetaldehyde geproduceerd.
Ook voor de tweede stap (afbraak van acetaldehyde naar azijnzuur) is een gen verantwoordelijk en bij 50% van de Japanners wijkt ook deze iets af. Het gevolg hiervan is juist dat deze omzetting weer veel trager is. Het resultaat is een opeenhoping van acetaldehyde en dit veroorzaakt dat reeds bij een kleine hoeveelheid alcoholconsumptie, er duidelijke verschijnselen van dronkenschap te zien zijn.

Bron: Natuur en Techniek, september 2001

 


Deze pagina is een onderdeel van Uchiyama's website over Japan
terug naar begin