Vechtsporten (overzicht)

Honkbal

 

Budo

Denksporten
Bujutsu Japanse spelletjes
Sumo

Klik hier, als links het navigatiemenu ontbreekt.

Klik hier voor bijbehorend top frame.


Japanse spelletjes

Japan kent vele soorten spelletjes, die door volwassenen en kinderen worden gespeeld. Daaronder zijn er ook nog die van heel vroeger dateren, zoals spellen die aan het keizerlijk hof werden gespeeld. Dit naast de ook hier bekendere spellen als de denksporten go en shogi.

Jankenpon of Janken
Dit spel is ook bij ons bekend als schaar, steen, papier. Dit spel kan kan min of meer officieel gespeeld worden met een heuse scheidsrechter erbij, maar ook gewoon tussen 2 kinderen. Zoals bij ons wordt getost, wordt in Japan vaak Janken gespeeld. De beide spelers houden een gesloten hand en roepen luid: Jan ken pon. Bij het laatste woord maken zij gelijktijdig van hun hand een schaar (2 vingers), een steen (gesloten vuist) of papier (helemaal open hand). De schaar wint van papier, maar niet van steen. Steen wint van schaar, maar niet van papier (hij kan worden ingepakt door het papier) en papier wint dus van steen maar niet van schaar.

Karuta

Dames in oude hofkleding spelen karuta.
(foto met toestemming van Deshima AIR)

Karuta is een eeuwen oud Japans kaartspel. Het woord is afgeleid van het Portugese carta (kaart). In  Kaartspelen zijn door de Portugezen ingevoerd in de 16e eeuw. In Japan gebruikt men andere speelkaarten dan wij. Een van de spellen is het Karuta. Hierbij gebruikt men 2 sets van 46 kaarten. Het wordt gespeeld door 2 spelers met een scheidsrechter. Op een set kaarten staan gezegdes, spreekwoorden of gedichten, deze set heeft de scheidsrechter. Op de andere set staan plaatjes die ieder betrekking hebben op een van de gezegdes, spreekwoorden of gezegdes. Deze tweede set ligt uitgespreid open, waarbij dus alle kaarten zichtbaar zijn. De scheidsrechter neemt een kaart van zijn stapel en zegt de betreffende gezegde, spreekwoord of gedicht. Het is dan de bedoeling dat de spelers de juiste bijbehorende kaart aanwijzen. Wie de meeste kaarten als eerste heeft aangewezen is de winnaar. Dit spel wordt nog steeds door kinderen en volwassenen gespeeld en er worden in Japan toernooien voor georganiseerd.

 

 

 


Deze pagina is een onderdeel van Uchiyama's website over Japan
terug naar begin

 

ori. 11/18