Japan als toeristisch land

Overnachten in Japan

Eten en drinken in Japan

Is Japan nou zo duur?

Reizen in Japan

Een bad nemen in Japan en Onsen
Praktische info over Japan Opschriften in Japan (Jap. fonts vereist) Wonen, werken en studeren in Japan
Reizen naar Japan, wanneer en hoe Waar naar toe in Japan (o.a. Tokyo en   Kyoto)
Aankomst in Japan Gedragsregels in Japan

Klik hier, als links het navigatiemenu ontbreekt.


Is Japan nou zo duur?

Invloed kredietcrisis
Mede door de kredietcrisis is de yen sterk in waarde gestegen. Hierdoor zijn verschillende prijzen veranderd en om die reden zijn onderstaande bedragen in oktober 2008 opnieuw berekend. De genoemde prijzen zijn berekend met een koers van 0,91, d.w.z. • 100 = € 0,91.

In alle discussies die over reizen naar Japan worden gevoerd, komt de opmerking naar voren dat Japan zo extreem duur is. Is dat nu werkelijk zo? In de afgelopen jaren was, door de lage rente in Japan, de yen goedkoop en kwamen we bij een globale inschatting van een reis naar Japan van 2Ĺ week op een prijs van ongeveer € 2700. Inmiddels is de yen fors in waarde gestegen. Wat betekent dat voor onze reis naar Japan?

Een vakantiereis naar Japan kunnen we verdelen in twee kostenposten: de reis er naar toe en het verblijf aldaar. Het verblijf kunnen we gemakshalve weer in drieŽn delen, namelijk de dagelijkse kosten (eten, busvervoer, bezoek musea, tempels e.d.), de overnachtingen en als derde de reiskosten in Japan, tenminste bij gebruik van een rail pass.

Hoe liggen nu die kosten?

Vliegreis
De kosten van de vliegreis zijn natuurlijk afhankelijk van een aantal factoren, zoals de brandstofprijzen, maar de vliegprijzen zijn weer gezakt. Zo kunnen we nu naar Japan (Van Schiphol naar Tokyo of Osaka) voor rond de  € 1000,-, maar er zijn nu ook wel aanbiedingen, van zowel KLM als JAL, die een stuk lager liggen. In januari 2010 hanteerde bijvoorbeeld de KLM een prijs van € 650 voor een retourvlucht in maart/april 2010 (dus net een mooie tijd om naar Japan te gaan) naar Osaka vanaf Schiphol. Nu, halverwege 2010, kunnen we een vlucht met de KLM naar Osaka boeken voor oktober/november 2010 voor rond de € 720 of € 750.
We gaan voor de verdere berekening uit van deze € 750,-
.

Rail pass
Stel dat we zo'n twee en een halve week naar Japan gaan, bijv. 18 nachten. Dat betekent dat we een rail pass van twee weken kunnen nemen, die kost € 368,-  Het is wel zo dat, mede door de kredietcrisis, de prijs van een rail pass kan schommelen. Niet door de prijs in Yen, die is al sinds 1997 constant, maar door koersfluctuaties. We zullen niet steeds als de prijs verandert deze hier wijzigen, maar die kan men zelf eventueel aanpassen, zie daarvoor onze pagina Reizen naar Japan.

eettentje

In een klein eettentje is het vaak gezellig en hoeft het eten niet duur te zijn.

Overnachtingen
Voor de overnachtingen kunnen we denken aan een mix van ryokans, minshuku's en westerse hotels. Veel ryokans en minshuku rekenen tussen de • 4000 en • 6000 voor 1 persoon per nacht en rond de • 13.000 voor 2 personen. Dit laatste bedrag komt neer op ongeveer € 59 per persoon per nacht. Voor 18 nachten is dit € 1062.
De overnachtingen kunnen goedkoper, door uit te kijken naar goedkopere hotels of als we bijv. gebruik zouden maken van youth hostels.

Dagelijkse uitgaven
Blijven nog de dagelijkse uitgaven over. Dit is altijd een moeilijk punt omdat de een het wat luxer en/of uitgebreider wil dan de ander. Het eten in Japan kan duur zijn maar dat hoeft niet. Een ontbijt in het hotel is duur (als het tenminste niet in de prijs is inbegrepen) maar u kunt ook in een broodjeswinkel voor een paar honderd yen broodjes halen. Koffiedrinken in een restaurant in Japan was vroeger een dure aangelegenheid, denk aan • 300 - • 450 (€ 2 - € 3) voor een kopje koffie, maar tegenwoordig betalen we dat ook in Nederland of zelfs meer. In Japan hebben we echter nog de mogelijkheid om koffie te drinken in een koffiezaak als Doutor, een keten door heel Japan. Daar is goede koffie te krijgen voor • 200   (€ 1,80). Ook heeft deze zaak zoete of belegde broodjes voor een paar honderd yen. Tosti's zijn daar bijv. • 220 - • 280. Een andere mogelijkheid zijn de automaten. Japan is een automatenland, overal staan automaten (en die werken ook allemaal) met frisdranken, maar ook met warme en koude koffie. De prijzen van de dranken in de automaten zijn bijna overal hetzelfde, een blikje koffie kost dan • 120.

automaten

Japan is een automatenland

Bovenstaande over de koffie, geldt ook voor fris, als cola. In een restaurant kost een flesje cola vaak rond de • 300, maar in de automaat kost een blikje van 300 ml meestal • 120 en 500 ml kost • 150.
Uit eten gaan in een chic restaurant is natuurlijk duur, maar er zijn ook legio kleine eettentjes en daar zijn de prijzen zeer acceptabel. Dit kunnen de gewone kleine restaurantjes zijn of de sushibars. Hier kan men goed eten voor een redelijke prijs. In een sushibar kan men voor • 1500 (€ 13) eten of in een klein restaurantje kan men rijstmaaltijden in allerlei variaties uitkiezen voor prijzen van • 750 tot • 1400 (natuurlijk kan het ook duurder).

De toegangsprijzen van de meeste tempels liggen vaak rond de • 400 - • 500, maar veel tempels zijn ook weer gratis. Bezoek aan een museum kost ongeveer • 1500 (Tokyo) of • 1200 (Nagoya). Alles bij elkaar zou men voor een bedrag van ongeveer • 3500 (even ruim genomen € 32) per dag kunnen rondkomen, maar dan gaan we wel uit van bescheiden maaltijden in kleine restaurantjes. Voor iemand die graag luxer eet en/of veel bier drinkt ligt dit bedrag natuurlijk een stuk hoger. Bedenk dat bier, net als de cola, in een restaurant duur is, ook zo'n • 500 - • 600. In de supermarkt zijn de blikjes bier (Heineken, Kirin of Asahi) zo'n • 200 tot • 300. Tevens is het zo dat een verblijf in Kyoto wat duurder kan uitvallen door de bezoeken aan de vele tempels en het gebruik van openbaar vervoer (bus en metro). Voor bus en metro gelden ritprijzen van ongeveer • 220-280,. In andere plaatsen kan het dagverbruik weer lager liggen. Als openbaar vervoer kan in Tokyo veelvuldig gebruik gemaakt worden van de JR Yamanote lijn, die gratis is voor rail pass houders.
Als we dan uitgaan van € 32 per dag hebben we 17 dagen x € 32 = € 544.

Alles bij elkaar kost deze reis naar Japan € 750 + € 368 + € 1062 + € 544 = € 2724 p.p.

Dat deze reis ondanks de financiŽle crisis niet veel duurder is dan enige tijd geleden is vooral te danken aan het aanbod van goedkopere vluchten naar Japan van de vliegtuigmaatschappijen als KLM en JAL.
Dat een dergelijke reis wel duurder is dan 3 weken naar bijv. IndonesiŽ of Thailand is wel duidelijk, maar Japan is wel een uniek land met een zeer unieke authentieke cultuur, waarmee we natuurlijk niets ten nadele van IndonesiŽ of Thailand willen zeggen.


Deze pagina is een onderdeel van Uchiyama's website over Japan
terug naar begin

 

orig. 06/05. rev. 05/10