Inleiding

Demografie van Japan

Alle keizers van Japan

Het keizerrijk Japan

Geologie van Japan

Alle premiers van Japan

Geografie van Japan

Japan in cijfers

Prefecturen

Het klimaat van Japan

Democratie en politiek

Klik hier, als links het navigatiemenu ontbreekt.


Het klimaat van Japan

Japan is een lang land. Als we het verschuiven naar de oostkust van Noord Amerika, ligt de noordpunt van Hokkaido  ongeveer bij Montreal, de noordpunt van Honshu bij New York en de zuidpunt van Kyushu vlak boven Florida. De 4 grote eilanden strekken zich uit van 31 tot 45 NB en een eiland als Okinawa ligt nog veel zuidelijker. Dit betekent dat Japan een grote verscheidenheid aan klimaatsoorten kent, mede door de noordwestelijke luchtstromen vanaf het vasteland van Azi, met name in de winter, en door de zuidoostelijke luchtstromen vanaf de Stille Oceaan, vooral 's zomers.
De temperaturen zijn erg afhankelijk van het gebied. Over het algemeen zijn de winters mild maar Hokkaido kent lange en strenge winters met sneeuw en vorst maar kent geen regenperiode. Tokyo kent een milde winter, vaak erg droog maar de zomer is erg vochtig en warm, met veel regen, het is er dan niet echt aantrekkelijk.
In het algemeen kan men stellen dat de meeste regen valt in de maanden juni, juli, augustus, september en soms nog in oktober. De temperatuur ligt in de maanden april/mei in het gebied rond Tokyo bijv. rond de 15-20C en is meestal heel aangenaam. In de maanden juli, maar vooral in augustus kan de temperatuur stijgen tot boven de 30C en tegelijkertijd stijgt veelal ook de vochtigheid naar grote hoogte dat kan het allemaal zeer onaangenaam maken. Men spreekt dan in het nieuws over de 'fukai shis'. Dit is een soort onbehaaglijkheidsindex, die men berekent uit de temperatuur en de vochtigheid. Bij een fukai shisu van 75 voelt ongeveer de helft van de mensen zich onbehaaglijk en bij 80 vindt bijna iedereen het zeer onprettig. Natuurlijk is er verschil tussen het noorden en het zuiden. Sapporo in het noorden kent in augustus gemiddeld 4 'manatsubi' (dagen met een temperatuur > 30C). Tokyo kent gemiddeld 22 manatsubi en Osaka telt dan gemiddeld 28 van die dagen in de maand augustus.
In september is de kans op orkanen met veel regen erg groot.

Tokyo temperaturen Tokyo vochtigheid

Het meest aantrekkelijke weertype vindt men tijdens het voorjaar en het najaar. Japan is dan ook op z'n mooist. Dat vinden de Japanners ook en tijdens de "Golden Week" (eind april-begin mei) hebben de Japanners massaal vrij en dus is het overal erg druk, maar dat is eigenlijk alleen van belang bij hotel- en treinreserveringen.

Tokyo zonuren Tokyo neerslag

In april-mei volgt men met spanning de nieuwsberichten omdat dan steeds wordt verteld waar de 'sakura' (kersenbloesem) bloeit. De bloei vormt een soort front dat tijdens deze maanden van zuid naar noord Japan opschuift. Ook in het najaar (oktober-november) wil het nog wel eens druk zijn als er feesten (matsuri) zijn en ook als in november de Japanse esdoorns van groen naar rood en geel verkleuren.

Voor het actuele weer en weersvoorspellingen in Japan klik hier.


Deze pagina is een onderdeel van Uchiyama's website over Japan
terug naar begin

orig. 01-05/l.rev. 09-05