Japan als toeristisch land

Overnachten in Japan

Eten en drinken in Japan

Is Japan nou zo duur?

Reizen in Japan

Een bad nemen in Japan en Onsen
Praktische info over Japan Opschriften in Japan (Jap. fonts vereist) Wonen, werken en studeren in Japan
Reizen naar Japan, wanneer en hoe Waar naar toe in Japan (o.a. Tokyo en   Kyoto)
Aankomst in Japan Gedragsregels in Japan

Klik hier, als links het navigatiemenu ontbreekt.


Aankomst in Japan

Douane
Bij aankomst op het vliegveld passeert men eerst de douane. Een veel gestelde vraag is wat men mag meenemen naar Japan. Voor Japan gelden de veel voorkomende beperkingen voor alcohol, tabakswaren en parfum. Van alcoholische dranken mogen maximaal 3 flessen van elke ongeveer liter belastingvrij meegenomen worden. Voor parfum geldt een maximum van 2 ounces (ongeveer 60 ml) en voor sigaretten en sigaren zijn de maxima 400 respectievelijk 100 stuks. Andere artikelen mogen een marktwaarde van 200.000 yen niet te boven gaan. Er gelden geen bijzondere invoerbeperkingen voor etenswaren. Wel dient duidelijk te zijn dat de meegenomen artikelen voor eigen gebruik bedoeld zijn.
Daarnaast is het invoeren van vuurwapens, explosieven, drugs e.d. uiteraard verboden, maar dit geldt ook voor bladen met pornografische afbeeldingen. Dit ligt allemaal wat subtieler dan bij ons, want dit kunnen al afbeeldingen zijn waarop schaamhaar of geslachtsdelen te zien zijn.
Zie verder de link onderaan deze pagina voor een pagina van de Japanse douane (in het Engels).

Nieuwe bepalingen
Vanaf 20 november 2007 wordt van iedere buitenlander die Japan wil bezoeken, bij aankomst een foto van het gezicht gemaakt. Daarnaast worden er vingerafdrukken van de 2 wijsvingers genomen. Uitzondering hierop zijn personen jonger dan zijn 16 jaar en een aantal bijzondere groepen, zoals diplomaten e.d. Dit gebeurt in het (inmiddels bekende) kader van de terrorismebestrijding.

Een "temporary visitor" zegel in het paspoort.

Van uw reisorganisatie of in het vliegtuig naar Japan krijgt u een Disembarkation Card/ Embarkation Card uitgereikt. Deze dient later ingevuld afgegeven te worden aan de douanebeambte (Immigration Inspector) bij aankomst in Japan. Het disembarkation deel wordt ingenomen door de douane en hierop heeft u al ingevuld wat het doel is van uw bezoek, meestal dus: vakantie. Het andere deel van de ingevulde kaart, het embarkation deel, wordt in het paspoort geniet en wordt door de douane verwijderd zodra u Japan weer verlaat. Goed bewaren dus.
Zodra de douane weet dat u als toerist naar Japan bent gekomen, krijgt u een zegel, een soort sticker, met "Temporary visitor" in het paspoort. Met dit zegel in het paspoort kan men maximaal 90 dagen in Japan blijven. Het is overigens niet toegestaan als "temporary visitor", mee te doen aan betaalde activiteiten. Om te kunnen werken of studeren in Japan zijn weer andere visa noodzakelijk, zie hiervoor de andere pagina: Wonen, werken en studeren in Japan.

Omzetten Exchange order naar Rail Pass

Travel Service Center

Travel Service Center op Narita Airport (terminal 1 en 2) waar de Exchange Order omgezet kan worden in een Rail Pass.

 
greenwindow.gif (1251 bytes)

midori no madoguchi


Het verkregen zegel of sticker in het paspoort is noodzakelijk om de Exchange Order, het papier dat men heeft gekregen bij de aankoop van de rail pass, om te zetten in een rail pass. De pas kan ook voor of op een latere datum geactiveerd worden maar dit moet wel binnen 3 maanden na aankoop. Bij aankomst in Japan kan direct op het vliegveld de rail pass geactiveerd worden. Dit moet bij een Japan Railway ticket counter gebeuren met het hier rechts getoonde groene bord "midori no madoguchi" ("groen loket"). In Narita, de internationale luchthaven van Tokyo, is dit bij het Travel Service Center in de aankomsthal. In Osaka is dit in het aanpalende treinstation van Kansai International Airport (KIX). Tevens kan tegelijkertijd een trein besproken worden (bijv. naar Tokyo) en met de zojuist geactiveerde rail pass reist u gratis. Vanaf Narita rijdt een snelle trein, de Narita Express, in 1 uur naar Tokyo Centraal en daarna naar Shinjuku station (kost ong. 3000 als u geen rail pass heeft). Deze is bijzonder comfortabel met veel ruimte voor bagage. Voor de Narita Express is plaatsreservering verplicht en dit kan dus ook direct bij de Japan Railway ticket counter gebeuren bij het activeren van de rail pass. Uiteraard is ook het gebruik van de gewone trein mogelijk.
Heeft u geen rail pass of is deze nog niet geldig, dan kunt u ook denken aan de Skyliner van Keisei Electric Railway (en dus niet van JR), die rijdt voor 2470 (inclusief reservering, die is verplicht) van Narita naar Ueno in Tokyo, maar stopt ook in Nippori, waar u over kunt stappen op de Yamanotelijn. In eindbestemming Ueno kunt u overstappen op lijnen van de metro van Tokyo. E.e.a. afhankelijk van waar u zijn moet in Tokyo. Kaartjes voor de Skyliner kunt u kopen bij een speciale counter van Skyliner in Narita.

Bussen
Andere mogelijkheden zijn de speciale bussen naar de meeste grote hotels (Airport Limousine buses), maar sinds 2015 is er ook speciale busdienst die veel goedkoper is, maar deze stopt wel alleen bij Ginza station en bij het Tokyo centraal station. Deze kost  1000 en kinderen half geld. Reserveren niet noodzakelijk en er is een toilet aan boord. De eerder genoemde Limousine bus kostte rond de 3000 ( € 25)., maar is inmiddels wel in prijs gedaald. Voordeel van de Limousine bus is dat deze bij verschillende grote hotels stopt. De rail pass is niet geldig voor deze bussen. Voor gedetailleerde informatie zie de websites van deze bussen (via links hieronder)
Vanaf Kansai International Airport bij Osaka rijden ook bussen en treinen, zoals de Haruka Express naar Shinosaka en Kyoto. Reserveren is hier niet verplicht. Kosten 2980 naar Kyoto.

Suica & N'Ex kaarten
Voor houders van niet-Japanse paspoorten bestaat de mogelijkheid om bij aankomst op de luchthaven Narita van Tokyo combinatiekaarten te kopen, de Suica kaart met een N'Ex kaart. Met de N'Ex kaart (staat voor Narita Express) reist men goedkoper dan normaal van de luchthaven Narita naar Tokyo en dit kan enkele reis of een retour zijn. Bezitters van een rail pass kunnen dit beter niet doen, zij reizen gratis met de Narita Express. Wel is in alle gevallen plaatsreservering noodzakelijk.
Voor de Suica kaart alleen zie Reizen in Japan.

Toeristeninformatie
Verder kan men voor alle informatie terecht bij de Tourist Information Centers (TIC), aanwezig in terminal 1 en 2. In alle (grotere) plaatsen is wel een TIC kantoor aanwezig en geopend tijdens normale kantooruren (maandag t/m vrijdag van 9-17 en op zaterdag van 9-12) en in plaatsen als Tokyo en Kyoto zijn ze ook vlakbij het station, in Kyoto zelfs in het stationsgebouw.

Voor het maken van excursies kan men zich wenden tot een kantoor van de Japan Travel Bureau (JTB), maar ook via de grote hotels kunnen kortere of langere excursies geregeld worden, die dan meestal weer JTB inschakelen.

Links (o.a. Suica & N'Ex kaarten)
Links (douanebepalingen)
 


Deze pagina is een onderdeel van Uchiyama's website over Japan
terug naar begin