Japan als toeristisch land

Overnachten in Japan

Eten en drinken in Japan

Is Japan nou zo duur?

Reizen in Japan

Een bad nemen in Japan en Onsen
Praktische info over Japan Opschriften in Japan (Jap. fonts vereist) Wonen, werken en studeren in Japan
Reizen naar Japan, wanneer en hoe Waar naar toe in Japan (o.a. Tokyo en   Kyoto)
Aankomst in Japan Gedragsregels in Japan

Klik hier, als links het navigatiemenu ontbreekt.


Overnachten in Japan

Japan kent verschillende overnachtingsmogelijkheden. JNTO (Japan National Tourist Organisation) geeft boekjes uit en verstrekt informatie hierover. Omdat JNTO v.w.b. Europa alleen kantoren heeft in Frankfurt en Londen is het het beste om de gewenste informatie via de reisbureaus, die in onze adressenlijst vermeld staan, te verkrijgen. Nederland valt voor het JNTO onder Londen, dus is het adres in Londen  in de adressenlijst opgenomen om eventueel te kunnen bellen of faxen.

Voor een vakantie is een mix van ryokan, minshuku en hotels aan te bevelen. Bedenk wel dat in onze ogen een ryokan en minshuku vrij Spartaans kunnen zijn. Er zijn geen stoelen, wel een klein, laag tafeltje (kotatsu), waar je op je knieŽn bij kunt zitten of met uitgestrekte benen er onder. U slaapt met een futon op de tatamimatten. Met name oudere mensen kunnen dit wellicht slecht langere tijd volhouden. Het is best mogelijk dat u aan het eind van een vakantie iets meer comfort verlangt, maar de sfeer van een ryokan en minshuku moet u zeker een keer proeven. In een westers hotel is het bekende comfort aanwezig, zoals stoelen en een westers bed. Ook zijn er altijd handdoeken. In een ryokan of minshuku zijn die er niet altijd of soms krijgt u slechts een klein handdoekje (ong. 30 x 60 cm), bedoeld om u af te drogen na het bezoek aan een furo, een Japans bad. Door de hogere temperatuur van het water verdampt dit vrij snel en gaat het afdrogen wonderlijk goed met zo'n klein handdoekje. Het meenemen van een eigen handdoek is evenwel aan te bevelen. In de westerse hotels is meestal vloeibare zeep en shampoo aanwezig. Dit is trouwens ook wel aanwezig in de furo van de ryokans en minshuku, maar vaak weer niet als er alleen maar een gemeenschappelijke wasruimte is.
In elk hotel, ryokan of minshuku heeft u de mogelijkheid om Japanse thee te zetten en te drinken. Ook is er altijd een tv op de kamer.

Hieronder een klein overzicht van de mogelijkheden, maar bedenk dat alle hieronder genoemde prijzen indicaties zijn, die afhankelijk zijn van de koers, prijswijzingen en situaties.

Overnachten in westerse stijl

Internationale hotels

Dit zijn de bekende grote hotels, bijv. in de wijk Shinjuku (zakenwijk) in Tokyo. Ook hierin zijn diverse categorieŽn te onderscheiden. Een 1 persoonskamer in een 5 sterrenhotel als Century Hyatt kost ong. € 300 - € 200 per nacht, maar buiten de stadscentra zijn kleinere hotels te vinden met prijzen van rond de € 60.

Business hotels

Deze hotels zijn eigenlijk bedoeld voor de Japanse zakenman. Ze zijn over het algemeen erg klein. maar voldoen verder prima. Prijzen rond de € 60.

Capsule hotels

Hotels met hele kleine ruimtes waar men kan slapen. De ruimtes hebben de breedte en diepte van een matras en een hoogte dat men net in zithouding op het matras kan zitten. Wordt vaak gebruik door reizigers die niet meer naar huis kunnen of de laatste trein gemist hebben. Er is nog wel een tv, een radio en een wekker maar een koffer kan er niet in. Die moet afgegeven worden en gaat in een kluis Er kan gekozen worden voor een paar uur rusten of een verblijf van een nacht. Dat laatste kost rond de € 35. Niet geschikt voor koppels want de meeste van dit soort hotels is alleen voor mannen. Ook niet geschikt voor mensen met aanleg voor claustrofobie. Beschikbaar in de meeste grote steden.

Love hotels (tegenwoordig ook wel fashion hotels of boutique hotels genoemd)

Kleine hotels waar een kamer per uur of per nacht gehuurd kan worden. Bedoeld voor koppels die samen een paar uur op een leuke manier willen doorbrengen. Kamers zijn in allerlei soorten te krijgen, met spiegels, met video-opname mogelijkheden, vibrerende bedden enz. Niet in eerste instantie bedoeld voor mensen die vreemd willen gaan. De Japanners zijn vaak zo klein behuisd dat thuis van enige privacy geen sprake is. Een love hotel is dan even een oplossing. Reizigers kunnen hier ook wel overnachten maar kunnen dan pas in de late avond terecht en moeten weer vroeg weg. Prijzen in de orde van € 45 per kamer.

Overnachten in Japanse stijl

Ryokan

ryokanLeuker dan de westerse hotels zijn de Japanse "ryokans". Een ryokan is een klein hotel dat geheel in Japanse stijl is gebouwd en ingericht. Bij het betreden van een ryokan dient men de schoenen uit te doen en te vervangen door slippers, die verstrekt worden door de gastheer/gastvrouw. De schoenen worden in een kastje of rek geplaatst. De kamers van een ryokan hebben tatami op de vloer in de vorm van tatamimatten (een gevlochten mat van rijststro van ong. 2 x 1 meter), waar je alleen met sokken of blote voeten op mag lopen. Bij het betreden van de kamer worden de slippers dus weer uitgedaan en dient men op sokken of blootsvoets de tatamimatten te betreden. Er is meestal een gemeenschappelijk Japans (hurk)toilet waar men weer de speciale toiletslippers moet gebruiken. De kamers hebben geen nummer maar fraaie bloemen- of bomennamen en ze kunnen niet op slot, maar dat is nooit een probleem in Japan. Het eten wordt meestal op de kamer geserveerd en op de tafel uitgestald. Eten in een ryokanIn de avond komt iemand de futon (matras en soort dekbed) uit de kast halen en op de vloer voor je klaarleggen. Ryokans zijn prijzig, maar de prijs is meestal inclusief ontbijt en het avondeten. De kamergrootte wordt uitgedrukt in aantal tatamimatten. De kleinere en dus goedkopere ryokans hebben kamers van 6 tatamimatten (12 m2). De grotere ryokans hebben ook kamers van 10 tatamimatten, deze zijn uiteraard duurder. Een voorbeeld van een kleine ryokan (waar ik zelf geweest ben) is in Kyoto: Ryokan Seiki. Niet ver van de Gion wijk. Hier kost een (1 persoons) kamer tussen de • 3600 en • 4500 (tussen € 29 en € 36). Een twee persoonskamer komt tussen de • 7500 en • 8000 (tussen de € 60 en € 64).

Minshuku

Een andere mogelijkheid is slapen in een minshuku. Dit zijn kleine vriendelijke familiehotels (ongeveer onze Bed & Breakfast) waar je moet eten wat de pot schaft maar ze zijn iets goedkoper zijn dan de ryokans. Er zijn ook grotere minshuku's waar men bijv. in een soort eetzaal aan lange tafels eet.

Tempels (ShukubŰ)

In sommige tempels, zoals bijv. in Eiheiji, is het mogelijk om voor ťťn of meerdere nachten te overnachten, soms op en klein kamertje en soms op een slaapzaaltje. Reserveren is noodzakelijk. Het is per tempel verschillend of men zelf z'n gang kan gaan of dat men aan bep. diensten mee moet doen. Het is een aparte ervaring. Eiheiji kostte in 1992 nog ong. f 100,- (€ 45) incl. diner en ontbijt. De TIC (Tourist Infornation Center) kunnen alle informatie geven. Ook zijn er Jeugdhotels (zie hieronder) die tempels zijn.

Kokuminshukusha

Dit zijn een soort staatsminshuku. Vrij eenvoudig met prijzen van rond de € 40 p.p.p.n. incl. 2 maaltijden (ontbijt en diner).

Jeugdhotels

Deze komen ongeveer overeen met onze jeugdherbergen. Er zijn weliswaar verschillende soorten, die geŽxploiteerd worden door de staat en die geŽxploiteerd door een privť onderneming. Ze zijn goedkoop maar voor de meeste moet men lid zijn van de Internationale Jeugdherbergcentrale. Voor info kan men zich te wenden tot de Internationale Jeugdherbergcentrale of de Japan Youth Hostel Association in Tokyo.

 

Hotels via reisorganisaties of direct via internet

Voor de reisorganisaties volg deze links of zie de Adressenlijst.
Voor directe hotelboekingen via internet volg deze links.


Deze pagina is een onderdeel van Uchiyama's website over Japan
terug naar begin