Achtergrondartikelen >>

Overzicht van perioden

Kamakura- en
Muromachiperiode

Taish˘periode

Lijst van keizers van Japan

Vroegste geschiedenis +
J˘mon- en Yayoiperiode

Sh˘waperiode

Lijst van shoguns

Azuchi Momoyamaperiode

Heiseiperiode

Overzicht in jaartallen

Kofunperiode

Tokugawa (Edo) periode

Nara- en Heianperiode

Meijiperiode

Klik hier, als links het navigatiemenu ontbreekt.


Heiseiperiode

(van 1989 - 2019)

De nieuwe tijd
In januari 1989 komt keizer Hirohito te overlijden en neemt zijn oudste zoon Akihito de keizerlijke troon over. De Heisei periode is aangebroken.
Rond deze tijd begint ook de economisch teruggang van Z.O. AziŰ in het algemeen en Japan in het bijzonder, hetgeen ook zijn weerslag heeft op de rest van de wereld, omdat Japan inmiddels een economische wereldmacht is geworden (zie ook de pagina over de Japanse economie).
In 2000 komt keizer Akihito naar Nederland t.g.v. de 400-jarige betrekkingen tussen Nederland en Japan. Deze betrekkingen zijn begonnen met het stranden van het schip De Liefde voor de kust van Japan op 19 april 1600. De handelsbetrekkingen zijn eigenlijk pas begonnen in 1609, toen de twee VOC schepen, de Rode Leeuw en de Griffioen, met handelswaar en een brief van prins Maurits aanlegden in Japan.
Er ontstaat nogal wat commotie in Japan i.v.m. het ontbreken van een mannelijke troonopvolging. In 2005 worden voorbereidingen getroffen voor een grondwetswijziging t.g.v. een vrouwelijke opvolging. Deze voorbereidingen worden gestopt als prinses Akishino, vaak prinses Kiko genoemd (de vrouw van de broer van kroonprins Naruhito) in februari 2006 in verwachting blijkt te zijn.
In de tweede helft van augustus 2006 bezoeken kroonprins Naruhito en zijn vrouw prinses Masako Nederland voor een 14-daagse vakantie.
Op 6 september 2006 krijgen prins Akishino en prinses Kiko een zoon, prins Hisahito. Het probleem van de troonopvolging is dus voorlopig opgelost. Prins Hisahito is na zijn oom, kroonprins Naruhito, en zijn vader, prins Akishino, de derde in lijn voor de bestijging van de chrysantentroon.
Keizer Akihito en keizerin Michiko werden zeer gewaardeerd mede ook door hun zeer grote betrokkenheid bij de diverse rampen die Japan heeft getroffen in deze Heisei periode.
Op verzoek van de keizer zelf doet hij op 30 april 2019 afstand van de troon. Zijn oudste zoon Naruhito volgt hem op als 126ste keizer van Japan, tijdens de Reiwa periode.


Links

Literatuur


Deze pagina is een onderdeel van Uchiyama's website over Japan
terug naar begin