Evenementenkalender

Cursussen en Workshops

Klik hier, als links het navigatiemenu ontbreekt.


Evenementenkalender

Met dank aan alle tipgevers.
Organisatoren van uitvoeringen, optredens of andere interessante evenementen die betrekking hebben op Japan of de Japanse cultuur, kunnen hun evenement d.m.v. een e-mail doorgeven voor plaatsing op deze pagina.
Graag hierbij vermelding van 'Evenement' in de onderwerpregel.

Plaatsing van de mededeling op deze pagina is kosteloos.
Wij accepteren geen enkele aansprakelijkheid voor mogelijke fouten in data of teksten.
Door uw info naar ons op te sturen gaat u akkoord met bovenstaande.

Informeer altijd bij de betreffende organisatie voor eventuele wijzigingen.

◄◄ =  meerdaags evenement waarvan aanvangsdatum gepasseerd is.

December 2018

◄◄ 28 september 2018 (vrijdag) t/m 1 september 2019 (zondag)

 

Expositie Cool Japan.
Plaats: Amsterdam, Tropenmuseum.

Pokťmon, Hello Kitty, robots en samoerai: het zijn wereldberoemde iconen van de Japanse beeldcultuur.
Na het succes van Cool Japan in Museum Volkenkunde in Leiden, is de tentoonstelling vanaf 28 september te zien in het Tropenmuseum. Japan staat bekend om eeuwenoude tradities en tegelijk is het hyperactueel met opvallende visuele uitingen en een uitzinnige fancultuur.
Cool Japan brengt alles bij elkaar: van de herkenbare Japanse horror tot 'cute fashion' uit de straten van Tokio.
Tropenmuseum laat met historische topstukken uit de wereldberoemde Japancollectie zien dat de iconen van nu in een lange traditie staan.
Nieuw in deze tweede editie van Cool Japan is de Harajuku kawaii-installatie "Colorful Rebellion - Seventh Nightmare" van de kunstenaar Sebastian Masuda: een meeslepende ervaring van plastic speelgoed, knuffelbeesten, linten en nepbont rondom een leeg bed. De installatie was eerder te zien in New York en Miami.
Info: https://www.tropenmuseum.nl/

◄◄ 20 oktober 2018 (zaterdag) t/m 19 mei 2019 (zondag)

Tentoonstelling In de ban van Japan. Louis Couperus en het snoer der ontferming.
Plaats: Den Haag, Louis Couperus museum.

In oktober 1921 reisde Louis Couperus met zijn vrouw voor een jaar als ‘speciaal correspondent’ van het weekblad de Haagsche Post door Nederlands-IndiŽ en Japan. De resulterende reisbrieven werden na Couperus’ dood in twee bundels uitgegeven: Oostwaarts (1923) en Nippon (1925). In de winter van 1922/23 schreef Couperus bovendien een reeks verhalen onder de titel Het snoer der ontferming en Japansche legenden (1924). Hiervoor liet hij zich onder andere inspireren door prenten van beroemde Japanse schilders als Utamaro, Hiroshige, Motonobu en Hokusai.
De expositie is gecentreerd rond vier thema’s: de natuur, De Yoshiwara oftewel het Red Light District van het oude Tokyo, het Noodlot en en Japanse mythen en legenden. Een apart gedeelte wordt ingeruimd voor de Japanse theeceremonie, een kernmotief van Couperus’ verhaal ‘De aestheet.’ Aan de muren zijn de relevante prenten te bewonderen, naast de teksten van Couperus zelf. Het nieuwe boek van Dick van Vliet wordt op de opening gepresenteerd.
Info: https://www.louiscouperusmuseum.nl/

◄◄ 7 december 2018 (vrijdag) t/m 3 maart 2019 (zondag)

 

Tentoonstelling KachŰga. De poŽzie van de Japanse natuur
Plaats: Leiden, SieboldHuis.

Voor het eerst is er in Nederland een tentoonstelling over kachōga, een van de belangrijkste genres in de Japanse prent- en schilderkunst. Bijzondere bruiklenen en topstukken uit binnen- en buitenland zoals houtsneden, kamerschermen, rolschilderingen en foto’s maken deze overzichtstentoonstelling een must see voor Japanse kunstliefhebbers.
Het Japanse woord kachōga betekent letterlijk ‘afbeeldingen van bloemen en vogels’. Kleurrijke bloemen en vogels krijgen dan ook alle aandacht in deze tentoonstelling die de bezoeker langs het ontstaan en de ontwikkeling van dit decoratieve genre voert. Kunstenaars kunnen bij uitstek hun vakmanschap en poŽtische kijk op de Japanse natuur in dit genre tonen. In de tentoonstelling zijn gedetailleerde, geŽnsceneerde, natuurgetrouwe, maar ook stilistische werken van beroemde Japanse kunstenaars zoals onder andere Hiroshige, Hokusai, Yoshitoshi, Koson, en Hasui. Kleurrijke planten en dieren sieren in deze tentoonstelling kamerschermen, rolschilderingen, albums, geÔllustreerde boekjes, prenten in de vorm van waaiers en grafieken uit de late 18de tot de 20ste eeuw. De foto’s van de Japanse topfotograaf Yoshinori Mizutani geven een hedendaagse kijk op kachōga. Ook zijn er meerdere geprepareerde vogels te zien, die in de 19de eeuw door Philipp Franz von Siebold uit Japan zijn meegenomen. De naamgever van het museum legde een veelzijdige natuurhistorische verzameling aan tijdens zijn verblijf in Japan (1823-1829).
Info: https://www.sieboldhuis.org/

◄◄ 13 december 2018 (donderdag) t/m 19 december 2018 (woensdag)

 

Japanse film: Shoplifters (Manbiki kazoku, 2018)
Van: Kore-eda Hirokazu
Plaats: Amsterdam, Rialto filmtheater, 14.00 uur, 19.00 uur en 21.30 uur (beh. zo).

Warm en innemend familiedrama van Kore-eda Hirokazu, de man die met o.a. Nobody Knows, Like Father, Like Son en Our Little Sister bewees een scherp oog te hebben voor de complexiteit van familierelaties. Zijn nieuweling, Shoplifters, wordt door velen gezien als het beste wat hij tot nu toe heeft gemaakt – ook door de jury van het afgelopen filmfestival van Cannes, die de film bekroonde met de Gouden Palm.
De familie Shibata heeft het bepaald niet breed. Ook al werken vader en moeder, om iedereen fatsoenlijk te onderhouden, moet er zo nu en dan iets uit de winkel gepikt worden. Op een koude dag, nadat vader Osamu en zoon Shota succesvol hebben 'gewinkeld', vinden ze een klein, bibberend meisje op straat. Ze nemen haar mee. Als moeder Nobuyo ontdekt dat het kind mishandeld is, besluiten ze haar te houden in plaats van op zoek te gaan naar de ouders. Maar natuurlijk wordt er naar het kind gezocht en dat heeft onverwachte gevolgen.
Info: https://www.rialtofilm.nl/

16 december 2018 (zondag)

 

Workshop Origami.
Door: Mardie Feikens
Plaats en tijd: Leiden, SieboldHuis, 14.00 - 15.00 uur.

Ga aan de slag met de Japanse papiervouwkunst, leuk voor beginnende en gevorderde vouwers.
Origami is de traditionele Japanse papiervouwkunst, waarmee je papier door het te vouwen in een kunstwerk verandert (ori betekent in het Japans 'vouwen' en kami betekent 'papier' in het Japans). Bij het traditionele origami is het niet toegestaan het papier te knippen of te lijmen. Toch kun je heel wonderlijke vormen krijgen door het volgen van de simpele instructies.
In deze workshop leer je onder andere vogels en bloemen vouwen. Er zijn vormen voor alle niveaus; voor kinderen vanaf 8 jaar, maar ook voor de meer ervaren vouwers!
Kosten: € 10. Aanmelden via formulier op website.
Info: https://www.sieboldhuis.org/

19 december 2018 (woensdag) t/m 17 februari 2018 (zondag)

Tentoonstelling Karuta
Plaats: Amsterdam, Openbare Bibliotheek Amsterdam, Oosterdok.
Opening: 19 december 2018, 17.00 - 18.00 uur.

Karuta is een onderdeel van het EdoSanpu2020 project van de Stichting Berg & van Dalen. Karuta is een traditioneel Japans kaartspel dat zowel een educatief spel als een competitieve sport is. Het spel bestaat uit een set kaarten waar verschillende gedichten op staan afgebeeld. Samengevat: een voordrager leest een zin van een van de gedichten voor en vervolgens moeten twee spelers proberen zo snel mogelijk de kaart aan te raken waarnaar wordt gerefereerd in het gedicht.
Vier kunstenaars zijn de uitdaging aangegaan om een intercultureel dialoog te beginnen door dit traditionele spel te hernieuwen. In samenwerking met het AGA Lab en het Grafisch Werkcentrum Amsterdam hebben ze een Karuta spel gemaakt met gezegden die gebaseerd zijn op woorden die zowel in het Nederlands als Japans ongeveer dezelfde uitspraak en betekenis hebben. Vanwege hun lange geschiedenis hebben Nederland en Japan namelijk woorden van elkaars taal overgenomen. Denk aan woorden als “bīru” (bier) of “dansu” (dans) uit het Nederlands in het Japans en woorden als “tsunami” of “judo” uit het Japans in het Nederlands. De kaarten worden gevisualiseerd door unieke illustraties gemaakt door middel van traditionele Japanse houtsnijkunst en de teksten worden met klassieke westerse druktechnieken vervaardigd.
Deze speciale versie van het Karuta zal worden tentoongesteld en gespeeld op diverse locaties in Nederland en Japan. Van 19 december t/m 17 februari zullen de originele materialen en het kaartspel zelf worden tentoongesteld in de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) Oosterdok. Hier wordt ook een workshop voor kinderen gegeven op 23-12 en op 30-12 zal er op de Japan Day een echt Kartua toernooi worden georganiseerd. Verder zal het Karuta gespeeld worden bij de BouwPut Gallery op 20-12, in het Tropenmuseum Amsterdam op 22 en 29-12 (tijdens expositie Cool Japan) en in het Japanmuseum Sieboldhuis in Leiden op 6 januari 2019.
Info: http://www.bergenvandalen.nl

20 december 2018 (donderdag)

Speel Karuta.
Plaats en tijd: Amsterdam, BouwPut Gallery, 17.00 - 19.00 uur.

In het kader van het Karuta project en de tentoonstelling kan vandaag het Karuta spel door bezoekers gespeeld worden.
Adres: Ferdinand Huyckstraat 74 in Amsterdam.
Info: http://www.bergenvandalen.nl

22 december 2018 (zaterdag)

Speel Karuta.
Plaats en tijd: Amsterdam, Tropenmuseum, 11.00 - 16.00 uur.

In het kader van het Karuta project en de tentoonstelling kan vandaag het Karuta spel door bezoekers gespeeld worden.  Dit is tijdens de lopende Cool Japan tentoonstelling.
Info: http://www.bergenvandalen.nl

23 december 2018 (zondag)

Karuta workshop voor kinderen.
Plaats en tijd: Amsterdam, Openbare Bibliotheek Amsterdam Oosterdok, 13.30 - 16.00 uur.

Vanmiddag een workshop voor kinderen over Karuta. De workshop bestaat uit uitleg, het maken van een spel met tekeningen en daarna het spelen van het spel.
De leeftijd ligt ongeveer op 8 jaar en ouder.
Info: http://www.bergenvandalen.nl

23 december 2018 (zondag)

Workshop Kerst Ikebana.
Plaats en tijd: Leiden, SieboldHuis, 14.00  15.00 uur.

Maak in deze workshop een kerststukje in Japanse stijl. Onder begeleiding maakt u stap voor stap een fleurige creatie van bloemen en groen uit het seizoen.
Ikebana is een eeuwenoude Japanse bloemsierkunst en is ruim 600 jaar geleden ontstaan. Deze kunstvorm werd ook beoefend door de samurai. Bij Ikebana wordt veel aandacht besteed aan de compositie van de bloemen. Over elk bloempje, blaadje en steeltje wordt nagedacht, om een perfecte balans in de schaal of vaas te creŽren. De bloemen worden door middel van zogenaamde kenzans, een soort kleine spijkerbedjes, op hun plek gehouden.
Er zijn verschillende stijlen in Ikebana. Elke stijl heeft zo zijn eigen regels en richtlijnen voor de compositie. Op zoek naar inspiratie en benieuwd naar deze stijlen? Doe mee met deze Ikebana-workshop en maak kennis met deze veelzijdige bloemsierkunst.
Kosten € 30. Reserveren via formulier op website.
Info: https://www.sieboldhuis.org/

29 december 2018 (zaterdag)

Speel Karuta.
Plaats en tijd: Amsterdam, Tropenmuseum, 11.00 - 16.00 uur.

In het kader van het Karuta project en de tentoonstelling kan vandaag het Karuta spel door bezoekers gespeeld worden.
Dit is tijdens de lopende Cool Japan tentoonstelling.
Info: http://www.bergenvandalen.nl

30 december 2018 (zondag)

Japan Day met Karuta.
Plaats en tijd: Amsterdam, Openbare Bibliotheek Amsterdam Oosterdok, 14.00 - 17.00 uur.

Op deze Japan Day zal eerst een rondetafelgesprek plaatsvinden en daarna een Karuta toernooi in de centrale hal.
Info: http://www.bergenvandalen.nl

Januari 2019

◄◄ 28 september 2018 (vrijdag t/m 1 september 2019 (zondag)

 

Expositie Cool Japan.
Plaats: Amsterdam, Tropenmuseum.

Voor een omschrijving zie de vermelding in december 2018.
Info: https://www.tropenmuseum.nl/

◄◄ 20 oktober 2018 (zaterdag) t/m 19 mei 2019 (zondag)

Tentoonstelling In de ban van Japan. Louis Couperus en het snoer der ontferming.
Plaats: Den Haag, Louis Couperus museum.

Voor een omschrijving zie de vermelding in december 2018.
Info: https://www.louiscouperusmuseum.nl/

◄◄ 7 december 2018 (vrijdag) t/m 3 maart 2019 (zondag)

 

Tentoonstelling KachŰga. De poŽzie van de Japanse natuur
Plaats: Leiden, SieboldHuis.

Voor een omschrijving zie de vermelding in december 2018.
Info: https://www.sieboldhuis.org/

19 december 2018 (woensdag) t/m 17 februari 2018 (zondag)

Tentoonstelling Karuta
Plaats: Amsterdam, Openbare Bibliotheek Amsterdam, Oosterdok.

Voor een omschrijving zie de vermelding in december 2018.
Info: http://www.bergenvandalen.nl

6 januari 2019 (zondag)

Speel Karuta.
Plaats en tijd: Leiden, SieboldHuis, 12.00 - 14.00 uur.

In het kader van het Karuta project en de tentoonstelling kan vandaag het Karuta spel door bezoekers gespeeld worden.
Info: http://www.bergenvandalen.nl

6 januari 2019 (zondag)

Lezing: De flora van Siebold.
Door:
Titia van der Eb-Brongersma
Plaats en tijd: Leiden, SieboldHuis, 14.00 - 15.00 uur.

Wist je dat ongeveer 70% van de planten in onze achtertuinen oorspronkelijk van Aziatische oorsprong zijn?
Door de verwoestende invloed van de ijstijden bleef er weinig over van de oorspronkelijke flora in noordwest Europa. In historische tijden zijn van heinde en verre door de mens nieuwe planten ingevoerd. Tegenwoordig genieten we, jaar rond, in onze tuinen en openbaar groen van talrijke Oost-Aziatische planten en bomen; veel daarvan danken we aan Von Siebold. Titia van der Eb-Brongersma geeft in deze lezing uitleg over de Japanse flora in Europa en met name Nederland.
Kosten: € 5. Aanmelden via formulier op website.
Info: https://www.sieboldhuis.org/

13 januari 2019 (zondag)

Lezing: De Japanse flora in kimono's en kunst.
Door: Carla Teune
Plaats en tijd: Leiden, SieboldHuis, 14.00 - 15.00 uur.

Aan de hand van de Japanse prenten uit de tentoonstelling Kachō-ga. De poŽzie van de Japanse natuur' vertelt Carla Teune over de Japanse planten, bloemen en bomen, niet alleen in de natuur maar ook de verbeelding in Japanse kunst en op kimono's. Kijk in deze lezing mee naar kimono's, waar rankende en bloeiende Winde’s (Asagao) in verschillende kleuren afgebeeld zijn, maar ook Pioenen (Botan) en in de herfst of op kimono’s van oudere dames Esdoornblaadjes (Momiji). Ook Chrysanthen (die inmiddels in allerlei vormen massaal gekweekt worden, maar die oorspronkelijk ook uit Japan en China afkomstig zijn) en de Blauwe regen (Fuji) zijn een geliefd dessin voor kimono’s. Lang niet altijd zijn bloemen en blaadjes afgebeeld op kimono’s, we zien ook vaak op de achtergrond op een prent Japanse Abrikoos (Ume).
In deze lezing zal Carla Teune ook een toelichting geven op Siebolds bijdrage aan de introductie van Japanse planten in Nederland. Na zijn 1e reis, waarvan hij in 1830 in Nederland terugkwam kwamen er enorm veel Japanse planten in ons land. Om die planten goed te introduceren, stichtte hij in het toenmalige Lage Rijndijk gebied van Leiderdorp een interessante kwekerij.
Kosten: € 5. Aanmelden via formulier op website.
Info: https://www.sieboldhuis.org/

20 januari 2019 (zondag)

Workshop: Ikebana. De Japanse bloemsierkunst.
Plaats en tijd: Leiden, SieboldHuis, 14.00 - 15.00 uur.

Maak in deze workshop een bloemstuk in Japanse stijl. Onder begeleiding maakt u stap voor stap een fleurige creatie van bloemen en groen uit het seizoen. Ikebana is een eeuwenoude Japanse bloemsierkunst en is ruim 600 jaar geleden ontstaan. Deze kunstvorm werd ook beoefend door de samurai. Bij Ikebana wordt veel aandacht besteed aan de compositie van de bloemen. Over elk bloempje, blaadje en steeltje wordt nagedacht, om een perfecte balans in de schaal of vaas te creŽren. De bloemen worden door middel van zogenaamde kenzans, een soort kleine spijkerbedjes, op hun plek gehouden.
Er zijn verschillende stijlen in Ikebana. Elke stijl heeft zo zijn eigen regels en richtlijnen voor de compositie. Op zoek naar inspiratie en benieuwd naar deze stijlen? Doe mee met deze Ikebana-workshop en maak kennis met deze veelzijdige bloemsierkunst.
Kosten: € 25. Aanmelden via formulier op website.
Info: https://www.sieboldhuis.org/

27 januari 2019 (zondag)

Workshop: Sumi-e.
Door: Caroline Stroeks.
Plaats en tijd: Leiden, SieboldHuis, 14.00 - 15.00 uur.

Schilder vogels in sumi-e. Sumi-e is het Japanse woord voor “inkt” (sumi) “schildering” (e). Het betreft een schildertechniek waarbij met inkt op rijstpapier wordt gewerkt.
Schilderen van sumi-e vraagt de nodige concentratie: het rijstpapier laat de inkt makkelijk vloeien en verbetering van de lijn is niet mogelijk. Elke tekening wordt hierdoor een uitdaging en avontuur.
Van oudsher vormt het weergeven van de natuur het belangrijkste onderwerp in sumi-e. In deze workshop schenken we aandacht aan het schilderen van vogels. Laat u inspireren door de tentoonstelling “Kachō–ga” en vang uw eigen vogel in inkt op papier.
Iedereen vanaf 12 jaar mag meedoen, ervaring is niet noodzakelijk en materialen zijn voorhanden.
Kosten: € 10. Aanmelden via formulier op website.
Info: https://www.sieboldhuis.org/

27 januari 2019 (zondag)

Lezing: Natuuronderzoeker Siebold in Japan.
Door: Jeroen Goud.
Plaats en tijd: Leiden, SieboldHuis, 14.00 - 15.00 uur.

Siebold is in Japan vooral bekend vanwege de westerse geneeskunst waarmee hij hen liet kennismaken.
GeÔnspireerd door een enkele voorganger bestudeerde en verzamelde Siebold naast Japanse cultuur ook duizenden planten en dieren. Hij deed dat in opdracht van de Nederlandse regering.
Als geneesheer was hij gevestigd op Deshima van 1823 tot 1829. Door het geven van lessen aan Japanse collega's en studenten en door het genezen van Japanners die hij behandelde kreeg hij een goede naam, en ontving hij veel geschenken.
Zijn kennis van de Japanse natuur werd later in Leiden gepubliceerd in boeken zoals de Flora Japonica en de Fauna Japonica. Het beÔnvloedde niet alleen Japan maar ook de westerse landen. Zonder Siebold was de theeplant bijvoorbeeld niet al zo vroeg in IndonesiŽ terecht gekomen en waren de Hortensia's niet in onze tuinen gaan bloeien.
Kosten € 5. Aanmelden via formulier op website.
Info: https://www.sieboldhuis.org/

Februari 2019

◄◄ 28 september 2018 (vrijdag t/m 1 september 2019 (zondag)

 

Expositie Cool Japan.
Plaats: Amsterdam, Tropenmuseum.

Voor een omschrijving zie de vermelding in december 2018.
Info: https://www.tropenmuseum.nl/

◄◄ 20 oktober 2018 (zaterdag) t/m 19 mei 2019 (zondag)

Tentoonstelling In de ban van Japan. Louis Couperus en het snoer der ontferming.
Plaats: Den Haag, Louis Couperus museum.

Voor een omschrijving zie de vermelding in december 2018.
Info: https://www.louiscouperusmuseum.nl/

◄◄ 7 december 2018 (vrijdag) t/m 3 maart 2019 (zondag)

 

Tentoonstelling KachŰga. De poŽzie van de Japanse natuur
Plaats: Leiden, SieboldHuis.

Voor een omschrijving zie de vermelding in december 2018.
Info: https://www.sieboldhuis.org/

19 december 2018 (woensdag) t/m 17 februari 2018 (zondag)

Tentoonstelling Karuta
Plaats: Amsterdam, Openbare Bibliotheek Amsterdam, Oosterdok.

Voor een omschrijving zie de vermelding in december 2018.
Info: http://www.bergenvandalen.nl

8 februari 2019 (vrijdag)

Rondleiding tentoonstelling Kachō-ga
Door: Chris Uhlenbeck.
Plaats en tijd: Leiden, SieboldHuis, 14.00 - 15.00 uur.

Ontdek de poŽzie van de Japanse natuur in deze rondleiding. Japanse prentkunstkenner en gastconservator van de tentoonstelling ‘Kachō-ga. De poŽzie van de Japanse natuur’ Chris Uhlenbeck, zal u rondleiden over de tentoonstelling.
Tijdens deze rondleiding komt u meer te weten over de tot de verbeelding sprekende Japanse prenten, schilderingen, kamerschermen en bijzondere boekjes in de tentoonstelling. Ook zal dhr. Uhlenbeck toelichten waarom deze werken niet mogen ontbreken in de tentoonstelling. Graag reserveren voor deze rondleiding via onderstaand formulier.
Deelname is gratis, wel aanmelden via formulier op website.
Info: https://www.sieboldhuis.org/

17 februari 2019 (zondag)

Workshop Planten tekenen.
Plaats en tijd: Leiden, SieboldHuis, 14.00 - 15.00 uur.

Leer beter naar planten kijken en maak uw eerste botanische kunstwerk. Is het wel eens opgevallen hoe verschillend bladeren zijn? Hoe elegant bloemblaadjes hangen? Japanse kunstenaars zijn meesters in het vastleggen ervan, maar westerse botanisch kunstenaars ook. Deze twee werelden komen samen in de collectie van Siebold en in de workshop “Planten tekenen met Naturalis”.
Samen met een educatief medewerker van Naturalis leert u uw eigen onontdekte tekentalenten kennen. U zult voorbeelden zien van illustraties uit de Siebold-collectie en leert nauwkeuriger kijken, daarna gaat zelf aan de slag met sepia-inkt.
Neem uw kinderen/kleinkinderen mee, want deze workshop is leuk voor jong en oud. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar voor de workshop.
Kosten € 10. Aanmelden via formulier op website.
Info: https://www.sieboldhuis.org/

Maart 2019

◄◄ 28 september 2018 (vrijdag t/m 1 september 2019 (zondag)

 

Expositie Cool Japan.
Plaats: Amsterdam, Tropenmuseum.

Voor een omschrijving zie de vermelding in december 2018.
Info: https://www.tropenmuseum.nl/

◄◄ 20 oktober 2018 (zaterdag) t/m 19 mei 2019 (zondag)

Tentoonstelling In de ban van Japan. Louis Couperus en het snoer der ontferming.
Plaats: Den Haag, Louis Couperus museum.

Voor een omschrijving zie de vermelding in december 2018.
Info: https://www.louiscouperusmuseum.nl/

◄◄ 7 december 2018 (vrijdag) t/m 3 maart 2019 (zondag)

 

Tentoonstelling KachŰga. De poŽzie van de Japanse natuur
Plaats: Leiden, SieboldHuis.

Voor een omschrijving zie de vermelding in december 2018.
Info: https://www.sieboldhuis.org/

1 maart 2019 (vrijdag)

Rondleiding tentoonstelling Kachō-ga
Door: Chris Uhlenbeck.
Plaats en tijd: Leiden, SieboldHuis, 14.00 - 15.00 uur.

Ontdek de poŽzie van de Japanse natuur in deze rondleiding. Japanse prentkunstkenner en gastconservator van de tentoonstelling ‘Kachō-ga. De poŽzie van de Japanse natuur’ Chris Uhlenbeck, zal u rondleiden over de tentoonstelling.
Tijdens deze rondleiding komt u meer te weten over de tot de verbeelding sprekende Japanse prenten, schilderingen, kamerschermen en bijzondere boekjes in de tentoonstelling. Ook zal dhr. Uhlenbeck toelichten waarom deze werken niet mogen ontbreken in de tentoonstelling. Graag reserveren voor deze rondleiding via onderstaand formulier.
Deelname is gratis, wel aanmelden via formulier op website.
Info: https://www.sieboldhuis.org/

3 maart 2019 (zondag)

Workshop Planten tekenen.
Plaats en tijd: Leiden, SieboldHuis, 14.00 - 15.00 uur.

Leer beter naar planten kijken en maak uw eerste botanische kunstwerk. Is het wel eens opgevallen hoe verschillend bladeren zijn? Hoe elegant bloemblaadjes hangen? Japanse kunstenaars zijn meesters in het vastleggen ervan, maar westerse botanisch kunstenaars ook. Deze twee werelden komen samen in de collectie van Siebold en in de workshop “Planten tekenen met Naturalis”.
Samen met een educatief medewerker van Naturalis leert u uw eigen onontdekte tekentalenten kennen. U zult voorbeelden zien van illustraties uit de Siebold-collectie en leert nauwkeuriger kijken, daarna gaat zelf aan de slag met sepia-inkt.
Neem uw kinderen/kleinkinderen mee, want deze workshop is leuk voor jong en oud. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar voor de workshop.
Kosten € 10. Aanmelden via formulier op website.
Info: https://www.sieboldhuis.org/

15 maart 2019 (vrijdag) t/m 8 september 2019 (zondag)

 

Tentoonstelling Japans Naakt
Plaats: Leiden, SieboldHuis.

Van 15 maart t/m 8 september 2019 toont Japanmuseum SieboldHuis de tentoonstelling 'Japans naakt'. In deze unieke tentoonstelling worden de ontwikkelingen binnen de Japanse fotografie getoond door middel van naaktfotografie. Aan de hand van foto’s uit de 19e eeuw, de ‘kunstfotografie’ van de eerste helft van de 20ste eeuw, de sociaal-realistische fotografie van vlak na de tweede wereldoorlog, de experimentele fotografie uit de 60er en 70er jaren tot aan de hedendaagse fotografie wordt het Japanse naakt in beeld gebracht.
De tentoonstelling geeft door de ogen van 20 topfotografen, waaronder Araki Nobuyoshi, Moriyama Daido, Nakayama Iwate en Honjo Koro, een veelzijdige kijk op het menselijk lichaam. Hierbij wordt de esthetische, de maatschappelijke en de erotische kant van Japanse naaktfotografie belicht.
Info: https://www.sieboldhuis.org/

April 2019

◄◄ 28 september 2018 (vrijdag t/m 1 september 2019 (zondag)

 

Expositie Cool Japan.
Plaats: Amsterdam, Tropenmuseum.

Voor een omschrijving zie de vermelding in december 2018.
Info: https://www.tropenmuseum.nl/

◄◄ 20 oktober 2018 (zaterdag) t/m 19 mei 2019 (zondag)

Tentoonstelling In de ban van Japan. Louis Couperus en het snoer der ontferming.
Plaats: Den Haag, Louis Couperus museum.

Voor een omschrijving zie de vermelding in december 2018.
Info: https://www.louiscouperusmuseum.nl/

15 maart 2019 (vrijdag) t/m 8 september 2019 (zondag)

 

Tentoonstelling Japans Naakt
Plaats: Leiden, SieboldHuis.

Voor een omschrijving zie de vermelding in maart.
Info: https://www.sieboldhuis.org/

Mei 2019

◄◄ 28 september 2018 (vrijdag t/m 1 september 2019 (zondag)

 

Expositie Cool Japan.
Plaats: Amsterdam, Tropenmuseum.

Voor een omschrijving zie de vermelding in december 2018.
Info: https://www.tropenmuseum.nl/

◄◄ 20 oktober 2018 (zaterdag) t/m 19 mei 2019 (zondag)

Tentoonstelling In de ban van Japan. Louis Couperus en het snoer der ontferming.
Plaats: Den Haag, Louis Couperus museum.

Voor een omschrijving zie de vermelding in december 2018.
Info: https://www.louiscouperusmuseum.nl/

15 maart 2019 (vrijdag) t/m 8 september 2019 (zondag)

 

Tentoonstelling Japans Naakt
Plaats: Leiden, SieboldHuis.

Voor een omschrijving zie de vermelding in maart.
Info: https://www.sieboldhuis.org/

Juni 2019

◄◄ 28 september 2018 (vrijdag t/m 1 september 2019 (zondag)

 

Expositie Cool Japan.
Plaats: Amsterdam, Tropenmuseum.

Voor een omschrijving zie de vermelding in december 2018.
Info: https://www.tropenmuseum.nl/

15 maart 2019 (vrijdag) t/m 8 september 2019 (zondag)

 

Tentoonstelling Japans Naakt
Plaats: Leiden, SieboldHuis.

Voor een omschrijving zie de vermelding in maart.
Info: https://www.sieboldhuis.org/

Juli 2019

◄◄ 28 september 2018 (vrijdag t/m 1 september 2019 (zondag)

 

Expositie Cool Japan.
Plaats: Amsterdam, Tropenmuseum.

Voor een omschrijving zie de vermelding in december 2018.
Info: https://www.tropenmuseum.nl/

15 maart 2019 (vrijdag) t/m 8 september 2019 (zondag)

 

Tentoonstelling Japans Naakt
Plaats: Leiden, SieboldHuis.

Voor een omschrijving zie de vermelding in maart.
Info: https://www.sieboldhuis.org/

Augustus 2019

◄◄ 28 september 2018 (vrijdag t/m 1 september 2019 (zondag)

 

Expositie Cool Japan.
Plaats: Amsterdam, Tropenmuseum.

Voor een omschrijving zie de vermelding in december 2018.
Info: https://www.tropenmuseum.nl/

15 maart 2019 (vrijdag) t/m 8 september 2019 (zondag)

 

Tentoonstelling Japans Naakt
Plaats: Leiden, SieboldHuis.

Voor een omschrijving zie de vermelding in maart.
Info: https://www.sieboldhuis.org/

September 2019

◄◄ 28 september 2018 (vrijdag t/m 1 september 2019 (zondag)

 

Expositie Cool Japan.
Plaats: Amsterdam, Tropenmuseum.

Voor een omschrijving zie de vermelding in december 2018.
Info: https://www.tropenmuseum.nl/

15 maart 2019 (vrijdag) t/m 8 september 2019 (zondag)

 

Tentoonstelling Japans Naakt
Plaats: Leiden, SieboldHuis.

Voor een omschrijving zie de vermelding in maart.
Info: https://www.sieboldhuis.org/

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op zondag 16 december 2018


Deze pagina is een onderdeel van Uchiyama's website over Japan
terug naar begin