Evenementenkalender

Cursussen en Workshops

Klik hier, als links het navigatiemenu ontbreekt.


Evenementenkalender

Met dank aan alle tipgevers.
Organisatoren van uitvoeringen, optredens of andere interessante evenementen die betrekking hebben op Japan of de Japanse cultuur, kunnen hun evenement d.m.v. een e-mail doorgeven voor plaatsing op deze pagina.
Graag hierbij vermelding van 'Evenement' in de onderwerpregel.

Plaatsing van de mededeling op deze pagina is kosteloos.
Wij accepteren geen enkele aansprakelijkheid voor mogelijke fouten in data of teksten.
Door uw info naar ons op te sturen gaat u akkoord met bovenstaande.

Informeer altijd bij de betreffende organisatie voor eventuele wijzigingen.

◄◄ =  meerdaags evenement waarvan aanvangsdatum gepasseerd is.

Oktober 2017

◄◄ 14 april 2017 (vrijdag) t/m 29 oktober 2017 (zondag) (wegens succes verlengd)

 

Tentoonstelling Cool Japan.
Plaats: Leiden, Museum Volkenkunde.
De tentoonstelling Cool Japan, die op vrijdag 14 april in Volkenkunde opent, is een grote visuele ontdekkingstocht: een onderdompeling in de populaire Japanse beeldcultuur. Van Hello Kitty tot de eeuwenoude samoerai, van manga en de meest waanzinnige games tot de extravagant geklede jongeren en hun uitzinnige fancultuur. Japan is een land van extremen: tradities en moderne visuele uitspattingen gaan er hand in hand. Cool Japan is de eerste tentoonstelling die de wereldwijde fascinatie voor dit land in beeld brengt. Een feest van herkenning en verwondering: dit mag je niet missen!
Info: https://volkenkunde.nl/tentoonstelling-cool-japan

◄◄ 16 september 2017 (zaterdag) t/m 26 november 2017 (zondag)

 

Tentoonstelling Japan in kaart
Plaats: Leiden, SieboldHuis.

Dit najaar brengt Japanmuseum SieboldHuis ‘Japan in kaart’ met topstukken uit de collectie van de Universiteitsbibliotheek Leiden. De tentoonstelling neemt u mee op reis naar het oude Japan in de 18de en 19de eeuw met reisverslagen, geïllustreerde atlassen, kleurrijke landkaarten, punctuele routebeschrijvingen, gedetailleerde etsen, legenda’s en indexen van plaatsnamen en verschillende historische documenten.
Hoogtepunten in de tentoonstelling zijn een meterslange scroll van de Japanse kustlijn en de persoonlijke landkaarten van naamgever van het Japanmuseum Philipp Franz von Siebold, die voor het eerst aan het publiek getoond worden. De inktsporen en aantekeningen op de kaarten bewijzen Siebolds gretigheid naar kennis en nauwgezette bestudering van Japan. Hij wilde graag zijn reis documenteren en het onbekende landschap vanaf papier verkennen om zo Japan nog beter te kunnen bestuderen. Siebolds liefde voor landkaarten bracht hem in grote problemen. Door zijn bezit van verboden landkaarten werd hij beschuldigd van spionage en werd hij in 1829 uit Japan verbannen. Siebold arriveerde in het begin van de 19e eeuw in Japan, ten tijde van het sakokubeleid. Van 1633 tot 1853 was het land volledig afgesloten van de buitenwereld, waardoor niemand zonder toestemming het land in of uit mocht. Er was echter een uitzondering voor de Nederlandse en Chinese handelaren.
Info: http://www.sieboldhuis.org/

◄◄ 16 september 2017 (zaterdag) t/m 26 november 2017 (zondag)

 

Tentoonstelling Lak. Modern Japans lakwerk.
Plaats: Leiden, SieboldHuis.

Gelijktijdig met de hier bovenstaande tentoonstelling is er de tentoonstelling Lak. Modern Japans lakwerk. Deze tentoonstelling toont meerdere werken van twaalf Japanse topkunstenaars die de kostbare klassieke lakwerktechniek toepassen in hedendaagse werk.
De deelnemende kunstenaars van ‘Lak. Modern Japans lakwerk’ zijn gevestigde namen in de Japanse kunstwereld en hun werk is een afspiegeling van de hedendaagse lakcultuur in Japan. Velen van hen zijn als docent verbonden aan Japanse academies en leiden een nieuwe generatie kunstenaars op die samen de toekomst van urushi (lakwerk) bepalen.
Lakwerk wordt vandaag de dag nog actief onderwezen aan Japanse kunstacademies in Tokyo, Kyoto, Naha, Wajima en Kanazawa. De studenten ondergaan een strenge training, waarin ze leren om het kostbare materiaal laagje voor laagje op te bouwen en te polijsten tot een perfect egaal oppervlak. Daarna specialiseert de kunstenaar zich in een van de klassieke decoratietechnieken, zoals maki-e (gesprenkeld goudpoeder), chinkin (graveerwerk) of raden (parelmoerwerk). Het maken van een enkel kunstwerk kan maanden tot jaren in beslag nemen en vergt enorme precisie en doorzettingsvermogen. Wat niet veel mensen weten is dat de klassieke techniek tegenwoordig ook wordt toegepast in de hedendaagse kunstuitingen.
Info: http://www.sieboldhuis.org/

◄◄ 14 oktober 2017 (zaterdag) t/m 29 oktober 2017 (zondag)

 

Najaarsopening Japanse Tuin Clingendael.
Plaats en tijd: Den Haag, Clingendael, 10.00 - 16.00 uur.

De Japanse Tuin is het pronkstuk van landgoed Clingendael. Hier zijn prachtige en zeldzame bomen en planten te zien. De tuin is heel kwetsbaar. Daarom is de Japanse Tuin slechts 6 weken in het voorjaar en 2 weken in het najaar geopend. Deze voor- en najaarsopeningen worden per jaar bekeken.
De Japanse Tuin is in het begin van de 20ste eeuw aangelegd door de toenmalige eigenaresse van het landgoed Clingendael, Marguerite M. Baronesse van Brienen (1871-1939), ook wel freule Daisy genoemd. Per schip heeft zij een of meer reizen gemaakt naar Japan. Zij heeft toen enkele lantaarns, een watervat, beeldjes, de bruggetjes en misschien het paviljoen naar Nederland verscheept. Het is de enige Japanse Tuin in Nederland van rond 1910 en heeft daarom een hoge historische waarde. De tuin is nu van de gemeente Den Haag. Toegang is gratis.
Info: http://www.denhaag.nl/home/bewoners/to/Japanse-Tuin.htm

20 oktober 2017 (vrijdag)

Nihongo Kaiwa.
Plaats en tijd: Amstelveen, EGCC, 10.30 - 12.30 uur.

Elke eerste en derde vrijdag  van de maand bieden de dames van The Japan Women's Club in Amstelveen gratis de mogelijkheid om conversaties te voeren in het Japans. Door de ongedwongen wijze waarop dit gebeurt is het zeer geschikt voor zowel beginners als gevorderden, zoals bijv. studenten van hoge scholen of universiteiten. Voertaal is over het algemeen Engels of Japans. Vooraf aanmelden is niet nodig, maar u kunt, indien u dit wenst, altijd even contact opnemen via het hieronder vermelde e-mailadres.
Plaats is het European Go Cultural Centre, JCC-room, Schokland 14 in Amstelveen.
Info: http://jwcamstelveen.blog.fc2.com en jwcnihongokaiwa@gmail.com

21 oktober 2017 (zaterdag) en 22 oktober 2017 (zondag)

 

Weekend workshop Shakuhachi
Door: Hélène Seiyu Codjo
Plaats en tijd: Nijmegen, Cordium, 10.00 - 16.30 uur.

Ro-buki meditatie, ademhalingsoefeningen en technieken van de shakuhachi.
Honkyoku's en groepstukken van de Hijiri-ryū school.
Zaterdag: Beginners en gemiddeld.
Zondag: Gemiddeld en gevorderden.
Locatie: Cordium, De Ruyterstraat 65, Nijmegen
Kosten: 1 dag = € 70 (dagdeel = € 35) / weekend = € 130.
Info: www.fluitshakuhachi.nl

28 oktober 2017 (zaterdag) en 29 oktober 2017 (zondag)

Tentoonstelling Ikenobo Ikebana met Hanamoji Kalligrafie
Plaats en tijd: Amstelveen, EGCC, 28-10: 11.00 - 17.00 uur. 29-10: 12.30 - 17.00 uur

Een tentoonstelling Ikenobo Ikebana met Hanamoji Kalligrafie 28 en 29 oktober 2017.
28 oktober Ikenobo Ikebana demonstratie 13.00 – 14.00 uur)
Plaats is het European Go Cultural Centre, JCC-room, Schokland 14 in Amstelveen.
Parkeren en toegang gratis
Info: https://www.ikenobochapternl.com/ en https://www.hanamoji.net/

28 oktober 2017 (zaterdag)

 

Workshop Ikebana.
Door: Chiyuki Kaneko.
Plaats en tijd: Amsterdam, Japans Cultureel Centrum, 14.00 - 16.00 uur

Ikebana 生花 betekent letterlijk " verse of levende bloemen" en is de Japanse kunst van het bloemschikken.In tegenstelling tot de kunst van het bloemschikken in de Westerse wereld, waar het vooral gaat om het maken van een boeket fraai geschikt met verschillende soorten bloemen, is de Japanse bloemschikkunst meer gericht op het creëren van een perfecte compositie. Er wordt veel aandacht geschonken aan het lijnenspel, het ritme en de kleur. Er wordt gestreefd naar een perfecte harmonie tussen cultuur en natuur, ikebana is bedoeld om iets van de natuur in huis te halen. Daarom worden in een Ikebana-bloemstuk niet alleen bloemen gebruikt maar ook andere delen van de plant, of een ander soort plant, door deze combinatie staat het bloemstuk symbool voor de gehele natuur. Bij Ikebana is de schaal of vaas die gebruikt wordt minstens zo belangrijk als de bloemen. Deze schaal dient geheel in harmonie te zijn met het te maken bloemstuk. Ook is het belangrijk dat er rekening wordt gehouden met het seizoen.
Alle materialen zijn in de prijs inbegrepen (U leent de vaas, kenzan en schaar). Bloemen mag u meenemen naar huis.
Aanmelden kan via het inschrijfformulier (website via link), of in 't Japanse Winkeltje, dit kan t/m 25 oktober i.v.m. inkoop bloemen.
Let op: Deze workshop wordt gegeven in het Engels.
Adres: Nieuwezijds Voorburgwal 177-2 1012RK Amsterdam
Info: http://japansecultuur.nl/workshops-ikebana

29 oktober 2017 (zondag)

 

Rondleiding Japan in kaart
Door: Radu Leca
Plaats en tijd: Leiden, SieboldHuis, 14.00 - 15.00 uur.

Dit najaar brengt Japanmuseum SieboldHuis ‘Japan in kaart’ met topstukken uit de collectie van de Universiteitsbibliotheek Leiden en tijdens deze rondleiding neemt gastconservator Radu Leca u mee op reis naar het oude Japan in de 18de en 19de eeuw. U krijgt achtergrondinformatie over de vele reisverslagen, geïllustreerde atlassen, kleurrijke landkaarten en routebeschrijvingen in de tentoonstelling.
Kosten: Gratis (exclusief museumentree)
Maximumcapaciteit: 15 personen
Reserveren: Via de website
Let op: de rondleiding is Engelstalig
Info: http://www.sieboldhuis.org/

November 2017

16 september 2017 (zaterdag) t/m 26 november 2017 (zondag)

 

Tentoonstelling Japan in kaart
Plaats: Leiden, SieboldHuis.

Voor een omschrijving zie de vermelding in oktober.
Info: http://www.sieboldhuis.org/

16 september 2017 (zaterdag) t/m 26 november 2017 (zondag)

 

Tentoonstelling Lak. Modern Japans lakwerk.
Plaats: Leiden, SieboldHuis.

Voor een omschrijving zie de vermelding in oktober.
Info: http://www.sieboldhuis.org/

4 november 2017 (zaterdag)

 

Workshop Theeproeverij
Door: Renée Pompen
Plaats en tijd: Amsterdam, Japans Cultureel Centrum, 13.30 - 14.30 uur.

Tijdens deze workshop maakt u kennis met de belangrijkste soorten Japanse thee, leert u het zelf te bereiden en proeft u de enorme smaakverschillen. Bij de thee zullen ook wat Japanse hapjes en zoetigheden geserveerd worden.
De onderwerpen die zullen worden behandeld zijn:
-Wat is nu precies Japanse groene thee?
-Wat is het verschil met andere groene thee?
-Hoe zet je Japanse groene thee?
-Is deze thee gezond?
-Wat is een theeceremonie?
-Thee en eten; welke thee past waarbij?
Tevens worden de geschiedenis en de culturele achtergrond van deze bijzondere thee besproken.
Kosten: € 35,- p.p.
Adres: Nieuwezijds Voorburgwal 177, 1012 RK Amsterdam
Info: http://www.japansecultuur.nl/workshops-theeproeverij

18 november 2017 (zaterdag)

 

Workshop Origami
Door: Yvonne de Wit
Plaats en tijd: Amsterdam, Japans Cultureel Centrum, 10.00 - 12.30 uur.

De kerst komt steeds dichterbij en wat is er leuker dan uw eigen kerstdecoraties vouwen? Origami, afgeleid van "Ori"(vouwen) en "Kami"(papier), is de Japanse kunst van het papiervouwen. U leert verschillende modellen te vouwen tijdens deze 2,5 uur lange workshop. De workshop is geschikt voor zowel beginners als gevorderden, kinderen vanaf 6 jaar zijn ook van harte welkom. Materialen en documentatie zijn aanwezig.
Kosten: €25,- p.p. (incl. materiaal)
Docente: Yvonne de Wit
Adres: Nieuwezijds Voorburgwal 177, 1012 RK Amsterdam
Info: http://japansecultuur.nl/

December 2017

9 december 2017 (zaterdag)

 

Lezing: Wat en hoe in Japan. Een goede voorbereiding en vakantie voorpret!
Door: Maria van den Broek (Tonbo).
Plaats en tijd: Rotterdam, Shofukan, 10.00 - 13.00 uur.
Hoe werkt het openbaar vervoer in Japan? Hoe moet ik me gedragen in een restaurant, een Japans badhuis of een Japanse tempel? Moet ik nou wel buigen of juist niet? De Westerse toerist die voor het eerst Japan bezoekt, heeft veel vragen over het land van de rijzende zon. Een goede voorbereiding draagt bij aan een aangename en ontspannen reis. Daarom organiseert Japanoloog Maria van den Broek (www.tonbo.nl) op zaterdag 9 december 2017 van 10:00 – 13:00 een cultuurtraining Japans in het Japans Cultureel Centrum Shofukan (www.shofukan.nl) te Rotterdam.
De training zal in het Nederlands worden verzorgd en is bedoeld voor iedereen die op reis/vakantie naar Japan gaat en kennis wil maken met de Japanse gewoonten en gebruiken.
Naast algemene informatie over het land Japan, de verschillende religies, de Japanse taal,
omgangsvormen en eetcultuur, zal de training ook allerlei praktische informatie en tips bevatten.
Kosten voor deelname bedragen € 37,50 per deelnemer. Dit is inclusief BTW en exclusief lesmateriaal
à € 7,50 (hand-out van de presentatie).
Voor vragen of aanmeldingen, kunt u een mail sturen naar info@tonbo.nl of bellen naar 010 4853624.
Info: http://www.tonbo.nl/

16 december 2017 (zaterdag)

 

Workshop Ikebana.
Door: Chiyuki Kaneko.
Plaats en tijd: Amsterdam, Japans Cultureel Centrum, 14.00 - 16.00 uur

Ikebana 生花 betekent letterlijk " verse of levende bloemen" en is de Japanse kunst van het bloemschikken.In tegenstelling tot de kunst van het bloemschikken in de Westerse wereld, waar het vooral gaat om het maken van een boeket fraai geschikt met verschillende soorten bloemen, is de Japanse bloemschikkunst meer gericht op het creëren van een perfecte compositie. Er wordt veel aandacht geschonken aan het lijnenspel, het ritme en de kleur. Er wordt gestreefd naar een perfecte harmonie tussen cultuur en natuur, ikebana is bedoeld om iets van de natuur in huis te halen. Daarom worden in een Ikebana-bloemstuk niet alleen bloemen gebruikt maar ook andere delen van de plant, of een ander soort plant, door deze combinatie staat het bloemstuk symbool voor de gehele natuur. Bij Ikebana is de schaal of vaas die gebruikt wordt minstens zo belangrijk als de bloemen. Deze schaal dient geheel in harmonie te zijn met het te maken bloemstuk. Ook is het belangrijk dat er rekening wordt gehouden met het seizoen.
Alle materialen zijn in de prijs inbegrepen (U leent de vaas, kenzan en schaar). Bloemen mag u meenemen naar huis.
Aanmelden kan via het inschrijfformulier (website via link), of in 't Japanse Winkeltje, dit kan t/m 13 december i.v.m. inkoop bloemen.
Let op: Deze workshop wordt gegeven in het Engels.
Adres: Nieuwezijds Voorburgwal 177-2 1012RK Amsterdam
Info: http://japansecultuur.nl/workshops-ikebana

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op maandag 16 oktober 2017


Deze pagina is een onderdeel van Uchiyama's website over Japan
terug naar begin