Evenementenkalender

Cursussen en Workshops

Klik hier, als links het navigatiemenu ontbreekt.


Evenementenkalender

Met dank aan alle tipgevers.
Organisatoren van uitvoeringen, optredens of andere interessante evenementen die betrekking hebben op Japan of de Japanse cultuur, kunnen hun evenement d.m.v. een e-mail doorgeven voor plaatsing op deze pagina.
Graag hierbij vermelding van 'Evenement' in de onderwerpregel.

Plaatsing van de mededeling op deze pagina is kosteloos.
Wij accepteren geen enkele aansprakelijkheid voor mogelijke fouten in data of teksten.
Door uw info naar ons op te sturen gaat u akkoord met bovenstaande.

Informeer altijd bij de betreffende organisatie voor eventuele wijzigingen.

◄◄ =  meerdaags evenement waarvan aanvangsdatum gepasseerd is.

In november 2020 zijn alle musea gedurende 2 weken gesloten geweest. Het is onbekend hoe  corona zich de komende tijd gaat ontwikkelen en of er toch nieuwe maatregelen gaan komen.
Wij laten hoe dan ook de informatie op deze pagina staan, zodat men de betreffende websites kan bekijken voor nadere informatie.

December 2020

◄◄ 19 september 2020 (zaterdag) t/m 20 december 2020 (zondag)

 

Fototentoonstelling: draak van het wit
Door: Guus Rijven
Plaats: Schiedam, De Ketelfactory.

Wanneer gaat feit over in fictie, heden in verleden, verbeelding in concrete materie? Het is de rode draad van het panoramische oeuvre van fotograaf Guus Rijven (Den Haag, 1947). De afgelopen jaren toog Rijven voor een groot onderzoeksproject naar het Japanse Nagasaki. Daar onderzocht hij, nu eens als slenterende straatfotograaf dan weer als conceptueel kunstenaar, de banden tussen de stad van nu en het kunstmatige eilandje Deshima, dat eeuwenlang het enige kiertje was waarlangs kennis over en rijkdommen uit het strikt gesloten feodale Japan naar het Westen vloeiden.
De draak van het wit is een solotentoonstelling van een fotograaf die een scherp oog heeft voor het moment en het detail, maar de geheimzinnigheid van wat was, is en zal zijn niet uit de weg gaat. In musea in Nagasaki, Leiden en Den Haag heeft Rijven daarnaast zo feitelijk mogelijk vastgelegd wat in de bodem van Deshima is opgegraven en wat de Hollandse koopmannen in de zeventiende eeuw uit Deshima aan ‘depots’ mee terug naar huis brachten. Zo ontstaat een verzameling getuigenissen van soms botsende restfragmenten die uitgroeien tot iets volwaardigs en nieuws.
Info: https://www.deketelfactory.nl/

◄◄ 25 september 2020 (vrijdag) t/m 17 januari 2021 (zondag)

 

De bom. 75 jaar na Hiroshima en Nagasaki.
Plaats: Leiden, SieboldHuis.

Van 25 september 2020 t/m 17 januari 2021 toont Japanmuseum SieboldHuis de tentoonstelling ‘De bom. 75 jaar na Hiroshima en Nagasaki’. Wat zijn de gevolgen van de atoombom op de mensen en de omgeving? Zijn die effecten na 75 jaar nog te zien? Inwoners uit Nagasaki en Hiroshima vertellen over de impact van de bom op hun omgeving. Door bijzondere bruiklenen van Nagasaki City en the Hiroshima Peace Memorial Museum is het mogelijk om, voor het eerst in Europa, objecten uit de getroffen gebieden te tonen.
Op 6 augustus 1945 werd Hiroshima getroffen door een atoombom die door de Amerikaanse luchtmacht boven de stad werd gedropt. Op 9 augustus was Nagasaki het doelwit van een tweede atoombom. Kort hierna capituleerde Japan, waarmee de Tweede Wereldoorlog ook in AziŽ tot een einde kwam. In totaal overleden in 1945 meer dan 200.000 mensen aan de gevolgen van de aanvallen. In latere jaren overleden nog eens duizenden Japanners aan stralingsziekte en kanker als gevolg van de atoombommen.
Info: https://www.sieboldhuis.org/

Januari 2021

◄◄ 25 september 2020 (vrijdag) t/m 17 januari 2021 (zondag)

 

De bom. 75 jaar na Hiroshima en Nagasaki.
Plaats: Leiden, SieboldHuis.

Voor een omschrijving zie de vermelding in december 2020.
Info: https://www.sieboldhuis.org/

8 januari 2021 (vrijdag) t/m 10 januari 2021 (zondag)

 

Expositie Edo Sanpu 2020
Plaats: Amsterdam,  Zone2Source (Het Glazen Huis), Amstelpark
Van 8 t/m 10 januari 2021 presenteert Stichting Berg & van Dalen de tentoonstelling Edo Sanpu 2020 bij Zone2Source (Het Glazen Huis) Amstelpark, Amsterdam.
Kunstenaars Hannie van den Bergh en Jan van den Berg maakten op basis van hun reiservaringen en
ontmoetingen in Japan een reeks kunstwerken over de wederzijdse beeldvorming in Nederland en Japan,
in heden en verleden. Dat deden ze in samenwerking met een diversiteit aan Japanse kunstenaars, experts
en betrokkenen. Onder het motto Let’s play - Let’s eat - Let’s see - Let’s meet verbeelden de werken van EdoSanpu2020 de interculturele dialoog tussen twee culturen die evenzeer van elkaar verschillen als dat ze elkaar al eeuwenlang opzoeken.
Reserveren. Naar het zich laat aanzien mogen er vanwege de Covid-19 omstandigheden slechts acht personen tegelijkertijd in de expositieruimte aanwezig zijn. Om die reden wordt men verzocht om van tevoren een tijdslot te reserveren via: http://edosanpu2020.com/reserveren
Info: http://edosanpu2020.com/

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op dinsdag 1 december 2020


Deze pagina is een onderdeel van Uchiyama's website over Japan
terug naar begin