Evenementenkalender

Cursussen en Workshops

Klik hier, als links het navigatiemenu ontbreekt.


Evenementenkalender

Met dank aan alle tipgevers.
Organisatoren van uitvoeringen, optredens of andere interessante evenementen die betrekking hebben op Japan of de Japanse cultuur, kunnen hun evenement d.m.v. een e-mail doorgeven voor plaatsing op deze pagina.
Graag hierbij vermelding van 'Evenement' in de onderwerpregel.

Plaatsing van de mededeling op deze pagina is kosteloos.
Wij accepteren geen enkele aansprakelijkheid voor mogelijke fouten in data of teksten.
Door uw info naar ons op te sturen gaat u akkoord met bovenstaande.

Informeer altijd bij de betreffende organisatie voor eventuele wijzigingen.

◄◄ =  meerdaags evenement waarvan aanvangsdatum reeds gepasseerd is.

Juli 2022

◄◄ 1 april 2022 (vrijdag) t/m 31 oktober 2022 (maandag)

 

Japanse tuin te Hasselt.
Plaats: Hasselt, BelgiŽ
. Open di t/m zo (ma gesloten). Feestdagen: zie website
De Japanse Tuin in Hasselt is de grootste van zijn soort in Europa, de plek bij uitstek om de Japanse cultuur ten volle te beleven. Oorspronkelijk zette een Japanse tuin aan tot meditatie en bezinning en dat is in Hasselt niet anders. Wie rust zoekt, kan hier een bankje vinden om naar de watervallen te luisteren, de koivissen te bezichtigen en voederen, te picknicken of rustig rond te wandelen en te genieten van het wisselende uitzicht. Soms kan je ook de vredesbel horen luiden. Sinds 2016 heeft de vredesbel een vaste plaats in de tuin. Daarbovenop zijn er elke maand ook tal van activiteiten die open staan voor het publiek.
Info: https://www.visithasselt.be/

◄◄ 17 juni 2022 (vrijdag) t/m 11 september 2022 (zondag)

 

Tentoonstelling: Shin hanga. De nieuwe prenten van Japan
Plaats: Leiden, SieboldHuis.

Van 17 juni t/m 11 september 2022 toont Japanmuseum SieboldHuis de nieuwe prenten van Japan in ‘Shin hanga’. Deze tentoonstelling geeft een groot overzicht van de 20ste-eeuwse prentkunst met topstukken uit privťcollecties. Shin hanga (nieuwe prenten) kan worden gezien als de 'herontdekking' van de traditionele prentkunst, maar dan met een nieuwe vormentaal. De ruim honderddertig werken worden gekenmerkt door grote technische perfectie en uitzonderlijke kwaliteit.
Houtblokprenten worden al sinds de 17e eeuw in Japan gemaakt. De esthetisch en kwalitatief buitengewone prenten in deze tentoonstelling zijn het resultaat van de succesvolle samenwerking tussen de kunstenaar, uitgever, bloksnijder en drukker. De shin hanga-kunstenaars en uitgevers waren zich bewust van het rijke verleden van de Japanse prentkunst. Zij ontwikkelden de prent tot een luxe kunstwerk, met respect voor de traditie.
‘De nieuwe prenten’ zijn duidelijk geÔnspireerd op de traditionele prentkunst in themathiek en techniek, maar er zijn ook opvallende verschillen te zien. Er wordt gebruik gemaakt van hoogwaardige materialen, texturen en kleurnuances, zoals duidelijk te zien in de prent ‘Vrouw die make-up aanbrengt’ van Hashiguchi Goyō. De afbeelding is vakkundig gedrukt op dik papier met luxe glinsterende micapigmenten. Bij ‘Zilverreiger op een besneeuwde tak’ van Ohara Koson is veel aandacht voor subtiele details waarbij een deel van de veren is weergegeven in blinddruk, die beter zichtbaar wordt door het gebruik van een extra roze druklaag. Of neem het werk met vele kleurnuances van Kawasa Hasui. Zijn Japanse landschappen hebben een verstilde en serene sfeer en zijn vol nostalgie.
Info: https://www.sieboldhuis.org/

◄◄ 21 juni 2022 (dinsdag) t/m 13 juli 2022 (woensdag)

 

Japanse film: Wheel of Fortune (GŻzen to sŰzŰ, 2021)
Van: RyŻsuke Hamaguchi

Plaats en tijd: Amsterdam, Rialto De Pijp en Rialto VU, verschillende tijden (niet op ma 11-7)
In 2021 maakte de Japanse regisseur RyŻsuke Hamaguchi het prachtige drama Drive My Car, waarmee hij onder meer de Oscar voor Beste Internationale Film won. Tussen de opnames door voltooide hij Wheel of Fortune and Fantasy, een drieluik over drie vrouwen die hun weg zoeken door het leven – een verhaal over liefde, spijt en bedrog, waarbij het toeval een allesbepalende rol speelt. Bij de afgelopen Berlinale werd de film bekroond met de Grote Prijs van de Jury.
1. Magic (Or Something Less Assuring): Meiko ontdekt dat haar beste vriendin Tsugumi het aangelegd heeft met haar ex. Ook al heeft ze die al een tijd niet gezien, vergeten is ze hem niet.
2. Door Wide Open: Nao wordt er door haar jongere vriendje Sasaki toe aangezet diens leraar te verleiden. Sasaki wil de leraar een loer draaien, omdat deze hem een onvoldoende gaf.
3. Once Again: Maka en Nana hebben elkaar twintig jaar niet gezien en ook bij een reŁnie lopen ze elkaar mis. Later vinden ze elkaar toch. Maar er klopt iets niet.
Info: https://rialtofilm.nl/

10 juli 2022 (zondag)

 

Lezing: Tokiko, geschenk aan een geisha (boek)
Door: Yvonne Schoutsen
Plaats en tijd: Leiden, SieboldHuis, 14.00 - 15.00 uur.
Deze lezing geeft een kijkje in de bijzondere geschiedenis van Japan in de twintigste eeuw.
Yvonne Schoutsen raakte gefascineerd door het verleden van haar Japanse schoonfamilie en schreef een kroniek over het leven van drie generaties vrouwen. Tijdens deze lezing geeft zij een kijkje in de bijzondere geschiedenis van Japan in de twintigste eeuw, aan de hand van beeldmateriaal uit het familiearchief.
Over Tokiko - Geschiedenis aan een geisha
De grootmoeder van Yutaka werd opgeleid tot geisha in Tsingtao, een belangrijke havenstad in de provincie Shandong in China. Een rijke zakenman raakte onder de indruk van deze geisha en hij kocht haar uit en bood haar een omscholing aan. Ze werd kapster en kreeg de kans om pleegmoeder te worden. Het kindje kreeg zijn familienaam mee en zou door zijn echtgenote worden gevoed. Deze baby was Tokiko, de moeder van Yutaka.
Kosten: Gratis (excl. museumentree)
Aanmelden via knop op website.
Info: https://www.sieboldhuis.org/

17 juli 2022 (zondag)

 

Workshop Ikebana
Docent: Noriko van Lit-Suzuki
Plaats en tijd: Leiden, SieboldHuis, 14.00 - 15.00 uur.
Maak kennis met de Japanse bloemsierkunst tijdens deze fleurige workshop.
Bloemen vormen een belangrijk onderdeel in een landschap en worden voor veel gelegenheden gebruikt. Na het volgen van de Ikebanaworkshop, weet je dat er veel meer mogelijk is met bloemen. In plaats van in een vaas, worden de bloemen door middel van zogenaamde kenzans, een soort kleine spijkerbedjes, op hun plek gehouden.
Er zijn verschillende stijlen in Ikebana. Elke stijl heeft zo zijn eigen regels en richtlijnen voor de compositie. Op zoek naar inspiratie en benieuwd naar deze stijlen? Doe mee met deze Ikebana-workshop en maak kennis met deze veelzijdige bloemsierkunst. Tijdens de workshop wordt gewerkt met verschillende materialen en worden verschillende schikkingen geoefend. Na afloop van de workshop krijgt de deelnemer de bloemen, steekschuim en een plastic bakje mee naar huis om thuis de schikking af te kunnen maken.
De ervaren docent Noriko van Lit-Suzuki is al ruim 30 jaar aangesloten bij de Ikebana Ohara school. Naast regulaire lessen geeft ze workshops en demonstraties. Regelmatig gaat Noriko terug naar Japan en volgt daar ikebana lessen.
Kosten: € 25,- (excl. museumentree, incl. materiaalkosten)
Maximumcapaciteit: 10 personen
Info: https://www.sieboldhuis.org/

22 juli 2022 (vrijdag)

 

Rondleiding. Shin hanga. De nieuwe prenten van Japan
Door: Chris Uhlenbeck
Plaats en tijd: Leiden, SieboldHuis, 15.30 - 16.30 uur.

Ontdek de nieuwe prenten van Japan in deze rondleiding. Japanse prentkunstkenner en gastconservator van de tentoonstelling ‘Shin hanga’ Chris Uhlenbeck, zal u rondleiden over de tentoonstelling.
Tijdens deze rondleiding komt u meer te weten over de tot de verbeelding sprekende Japanse prenten in de tentoonstelling. Ook zal dhr. Uhlenbeck toelichten waarom deze werken niet mogen ontbreken in de tentoonstelling.
Graag reserveren voor deze rondleiding via blauwe knop op website.
Kosten: Gratis (excl. museumentree)
Maximumcapaciteit: 15 personen
Info: https://www.sieboldhuis.org/

24 juli 2022 (zondag)

 

Workshop Sumi-e
Docent: Caroline Stroeks
Plaats en tijd: Leiden, SieboldHuis, 14.00 - 15.00 uur.

Laat u inspireren door de tentoonstelling “Shin hanga. De nieuwe prenten van Japan” en kijk wat u met een paar penseelstreken kunt creŽren.
Sumi-e is het Japanse woord voor “inkt” (sumi) “schildering” (e). Het betreft een schildertechniek waarbij met zelf gewreven inkt op rijstpapier wordt gewerkt.
Schilderen van sumi-e vraagt de nodige concentratie: het rijstpapier laat de inkt makkelijk vloeien en verbetering van de lijn is niet mogelijk. Elke tekening wordt hierdoor een uitdaging en avontuur.
Van oudsher vormt het weergeven van de natuur het belangrijkste onderwerp in sumi-e waarbij geldt: minder is meer. In deze workshop schilderen we in een paar lijnen ons eigen natuurtafereeltje, geÔnspireerd door de witte reigers van Ohara Koson.
Ervaring is niet noodzakelijk en materialen zijn voorhanden.
Kosten: € 12,50 (excl. museumentree, inclusief materiaalkosten)
Maximumcapaciteit: 10 personen
Info: https://www.sieboldhuis.org/

Augustus 2022

◄◄ 1 april 2022 (vrijdag) t/m 31 oktober 2022 (maandag)

 

Japanse tuin te Hasselt.
Plaats: Hasselt, BelgiŽ
. Open di t/m zo (ma gesloten). Feestdagen: zie website
Voor informatie zie de vermelding in juli.
Info: https://www.visithasselt.be/

◄◄ 17 juni 2022 (vrijdag) t/m 11 september 2022 (zondag)

 

Tentoonstelling: Shin hanga. De nieuwe prenten van Japan
Plaats: Leiden, SieboldHuis.

Voor informatie zie de vermelding in juli.
Info: https://www.sieboldhuis.org/

24 juli 2022 (zondag)

 

Workshop Stempel maken
Docent: Florence Stieber
Plaats en tijd: Leiden, SieboldHuis, 14.00 - 15.00 uur.

Maak je eigen stempel tijdens deze creatieve workshop!
Japan heeft veel bijzondere tradities als het neerkomt op stempels. Wist je bijvoorbeeld dat stempels nog steeds als handtekeningen worden gebruikt op officiŽle documenten? En dat elk treinstation een unieke stempel heeft om te verzamelen?
Tijdens deze creatieve workshop leer je hoe je zelf een stempel kan ontwerpen, en maak je een eigen stempel om mee naar huis te nemen!
Geschikt vanaf 13 jaar.
We werken tijdens deze workshop met een mes en guts, dit is op eigen risico.

Kosten: € 15,- (excl. museumentree, inclusief materiaalkosten)
Info: https://www.sieboldhuis.org/

26 augustus 2022 (vrijdag)

 

Rondleiding. Shin hanga. De nieuwe prenten van Japan
Door: Chris Uhlenbeck
Plaats en tijd: Leiden, SieboldHuis, 15.30 - 16.30 uur.

Ontdek de nieuwe prenten van Japan in deze rondleiding. Japanse prentkunstkenner en gastconservator van de tentoonstelling ‘Shin hanga’ Chris Uhlenbeck, zal u rondleiden over de tentoonstelling.
Tijdens deze rondleiding komt u meer te weten over de tot de verbeelding sprekende Japanse prenten in de tentoonstelling. Ook zal dhr. Uhlenbeck toelichten waarom deze werken niet mogen ontbreken in de tentoonstelling.
Graag reserveren voor deze rondleiding via blauwe knop op website.
Kosten: Gratis (excl. museumentree)
Maximumcapaciteit: 15 personen
Info: https://www.sieboldhuis.org/

September 2022

◄◄ 1 april 2022 (vrijdag) t/m 31 oktober 2022 (maandag)

 

Japanse tuin te Hasselt.
Plaats: Hasselt, BelgiŽ
. Open di t/m zo (ma gesloten). Feestdagen: zie website
Voor informatie zie de vermelding in juli.
Info: https://www.visithasselt.be/

◄◄ 17 juni 2022 (vrijdag) t/m 11 september 2022 (zondag)

 

Tentoonstelling: Shin hanga. De nieuwe prenten van Japan
Plaats: Leiden, SieboldHuis.

Voor informatie zie de vermelding in juli.
Info: https://www.sieboldhuis.org/

3 september 2022 (zaterdag)

 

Lezing: Wat en hoe in Japan. Een goede voorbereiding en vakantie voorpret!
Door: Maria van den Broek (Tonbo).
Plaats en tijd: Rotterdam, Shofukan, 10.00 - 13.00 uur.
Hoe werkt het openbaar vervoer in Japan? Hoe moet ik me gedragen in een restaurant, een Japans badhuis of een Japanse tempel? Moet ik nou wel buigen of juist niet? De Westerse toerist die voor het eerst Japan bezoekt, heeft veel vragen over het land van de rijzende zon. Een goede voorbereiding draagt bij aan een aangename en ontspannen reis. Daarom organiseert Japanoloog Maria van den Broek (www.tonbo.nl) op zaterdag 3 september 2022 van 10:00 – 13:00 een cultuurtraining Japans in het Japans Cultureel Centrum Shofukan (www.shofukan.nl) te Rotterdam.
De training zal in het Nederlands worden verzorgd en is bedoeld voor iedereen die op reis/vakantie naar Japan gaat en kennis wil maken met de Japanse gewoonten en gebruiken.
Naast algemene informatie over het land Japan, de verschillende religies, de Japanse taal,
omgangsvormen en eetcultuur, zal de training ook allerlei praktische informatie en tips bevatten.
Kosten voor deelname bedragen € 40,00 per deelnemer (incl. BTW) en exclusief lesmateriaal.
Het lesmateriaal bestaat uit een reader waarvan de kosten € 10,00 bedragen. Deze is vooraf te bestellen of, eventueel na inzage, na afloop van de lezing.
Voor vragen of aanmeldingen, kunt u een mail sturen naar info@tonbo.nl  of bellen naar 010 4853624 of naar 06 517 22 616
Info: http://www.tonbo.nl/

Oktober 2022

◄◄ 1 april 2022 (vrijdag) t/m 31 oktober 2022 (maandag)

 

Japanse tuin te Hasselt.
Plaats: Hasselt, BelgiŽ
. Open di t/m zo (ma gesloten). Feestdagen: zie website
Voor informatie zie de vermelding in juli.
Info: https://www.visithasselt.be/

November 2022

19 november 2022 (zaterdag)

Nihongo – een introductie in de Japanse taal
Plaats en tijd: Ridderker, Dojo Tentekomai, 10.00 - 16.00 uur.

Een positieve reiservaring begint met een goede voorbereiding!
Hoe stel ik me voor in het Japans? Hoe bedank of begroet ik in het Japans? Hoe spreek ik de woorden ‘goedendag’, ‘bedankt’ en ‘tot ziens’ uit? Hoe zit het Japanse schrift Łberhaupt in elkaar?
De Japanse taal staat zů ver van de westerse taal af, dat communiceren een gevoel van ongemak en onzekerheid kan geven, niet alleen voor de westerse Japanreiziger, maar ook voor Japanners zelf.
Kennis van de belangrijkste basisregels van de Japanse schrijf- en spreektaal, kan een reis en verblijf in Japan gemakkelijker en aangenamer maken. Bovendien wordt het in Japan zeer gewaardeerd als een westerse toerist een woordje Japans probeert te spreken.
Japanoloog Maria van den Broek (www.tonbo.nl) organiseert op zaterdag 19 november 2022 van 10:00 – 16:00 een 1-daagse training ‘Nihongo – een introductie in de Japanse taal’. Deze taaltraining is bedoeld voor iedereen die als reisbestemming Japan heeft. De cursus wordt in het Nederlands gegeven.
In ťťn dag Japans leren is natuurlijk niet mogelijk, maar de training beoogt je als ‘handbagage’ mee te geven:
- een groot aantal standaarduitdrukkingen waarmee je in Japan korte gesprekjes kunt voeren
- basiskennis over de uitspraak van het Japans
- basisregels van de Japanse grammatica
- introductie in de verschillende Japanse schriftsystemen
De training wordt gegeven in de dojo van Tentekomai in Ridderkerk. Het maximaal aantal deelnemers bedraagt 15 personen. De cursus zal doorgaan bij een minimum aantal deelnemers van 8 personen.
Kosten voor deelname bedragen € 125,00 (inclusief BTW) per deelnemer. In dit bedrag is lesmateriaal (reader Nihongo – een introductie in de Japanse taal), een Japanse lunch en koffie en thee inbegrepen.
Voor vragen of aanmeldingen, kun je een mail sturen naar info@tonbo.nl of bellen naar 010 4853624.
Adres Dojo Tentekomai: Pottenbakkerstraat 7, 2984 AX Ridderkerk.
Info: http://www.tonbo.nl/

 

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op maandag 4 juli 2022


Deze pagina is een onderdeel van Uchiyama's website over Japan
terug naar begin