Evenementenkalender

Cursussen en Workshops

Klik hier, als links het navigatiemenu ontbreekt.


Evenementenkalender

Met dank aan alle tipgevers.
Organisatoren van uitvoeringen, optredens of andere interessante evenementen die betrekking hebben op Japan of de Japanse cultuur, kunnen hun evenement d.m.v. een e-mail doorgeven voor plaatsing op deze pagina.
Graag hierbij vermelding van 'Evenement' in de onderwerpregel.

Plaatsing van de mededeling op deze pagina is kosteloos.
Wij accepteren geen enkele aansprakelijkheid voor mogelijke fouten in data of teksten.
Door uw info naar ons op te sturen gaat u akkoord met bovenstaande.

Informeer altijd bij de betreffende organisatie voor eventuele wijzigingen.

◄◄ =  meerdaags evenement waarvan aanvangsdatum gepasseerd is.

April 2019

◄◄ 28 september 2018 (vrijdag) t/m 1 september 2019 (zondag)

 

Expositie Cool Japan.
Plaats: Amsterdam, Tropenmuseum.

Pokťmon, Hello Kitty, robots en samoerai: het zijn wereldberoemde iconen van de Japanse beeldcultuur.
Na het succes van Cool Japan in Museum Volkenkunde in Leiden, is de tentoonstelling vanaf 28 september te zien in het Tropenmuseum. Japan staat bekend om eeuwenoude tradities en tegelijk is het hyperactueel met opvallende visuele uitingen en een uitzinnige fancultuur.
Cool Japan brengt alles bij elkaar: van de herkenbare Japanse horror tot 'cute fashion' uit de straten van Tokio.
Tropenmuseum laat met historische topstukken uit de wereldberoemde Japancollectie zien dat de iconen van nu in een lange traditie staan.
Nieuw in deze tweede editie van Cool Japan is de Harajuku kawaii-installatie "Colorful Rebellion - Seventh Nightmare" van de kunstenaar Sebastian Masuda: een meeslepende ervaring van plastic speelgoed, knuffelbeesten, linten en nepbont rondom een leeg bed. De installatie was eerder te zien in New York en Miami.
Info: https://www.tropenmuseum.nl/

◄◄ 20 oktober 2018 (zaterdag) t/m 19 mei 2019 (zondag)

Tentoonstelling In de ban van Japan. Louis Couperus en het snoer der ontferming.
Plaats: Den Haag, Louis Couperus museum.

In oktober 1921 reisde Louis Couperus met zijn vrouw voor een jaar als ‘speciaal correspondent’ van het weekblad de Haagsche Post door Nederlands-IndiŽ en Japan. De resulterende reisbrieven werden na Couperus’ dood in twee bundels uitgegeven: Oostwaarts (1923) en Nippon (1925). In de winter van 1922/23 schreef Couperus bovendien een reeks verhalen onder de titel Het snoer der ontferming en Japansche legenden (1924). Hiervoor liet hij zich onder andere inspireren door prenten van beroemde Japanse schilders als Utamaro, Hiroshige, Motonobu en Hokusai.
De expositie is gecentreerd rond vier thema’s: de natuur, De Yoshiwara oftewel het Red Light District van het oude Tokyo, het Noodlot en en Japanse mythen en legenden. Een apart gedeelte wordt ingeruimd voor de Japanse theeceremonie, een kernmotief van Couperus’ verhaal ‘De aestheet.’ Aan de muren zijn de relevante prenten te bewonderen, naast de teksten van Couperus zelf. Het nieuwe boek van Dick van Vliet wordt op de opening gepresenteerd.
Info: https://www.louiscouperusmuseum.nl/

◄◄ 24 februari 2019 (zondag) t/m 1 september 2019 (zondag)

 

Tentoonstelling: Women of Japan
Plaats: Delden, Museum No Hero.

Van blokdrukprenten tot kookkunst: Japan is al eeuwenlang een grote bron van inspiratie voor Nederlanders. Dit land kent echter ook een schaduwzijde. Alhoewel meer dan de helft van de Japanse vrouwen afgestudeerd is aan een hogeschool of universiteit, is het aantal vrouwen in topposities een van de laagste van alle ontwikkelde landen. Vrouwen hebben vaak het gevoel dat ze moeten kiezen tussen een carriŤre of een gezin. Waarom is dat zo? En is dat eigenlijk wel een probleem? In de tentoonstelling ‘Women of Japan’ bekijken we Japan door de ogen van vijf Japanse vrouwen. Hun inzichten over hun leven in Japan worden gecombineerd met de verhalen achter de kunstwerken: variŽrend van kimono’s uit de collectie van het Rijksmuseum Amsterdam tot het tweeluik Three Fates van Miwa Yanagi (2008) uit de collectie van Sammlung Philara. Samen geven ze een beeld van dit fascinerende land.
Adres museum No Hero: Hengelosestraat 2/4, Delden.
Info: https://museumnohero.nl/

◄◄ 15 maart 2019 (vrijdag) t/m 8 september 2019 (zondag)

 

Tentoonstelling Japans Naakt
Plaats: Leiden, SieboldHuis.

Van 15 maart t/m 8 september 2019 toont Japanmuseum SieboldHuis de tentoonstelling 'Japans naakt'. In deze unieke tentoonstelling worden de ontwikkelingen binnen de Japanse fotografie getoond door middel van naaktfotografie. Aan de hand van foto’s uit de 19e eeuw, de ‘kunstfotografie’ van de eerste helft van de 20ste eeuw, de sociaal-realistische fotografie van vlak na de tweede wereldoorlog, de experimentele fotografie uit de 60er en 70er jaren tot aan de hedendaagse fotografie wordt het Japanse naakt in beeld gebracht.
De tentoonstelling geeft door de ogen van 20 topfotografen, waaronder Araki Nobuyoshi, Moriyama Daido, Nakayama Iwate en Honjo Koro, een veelzijdige kijk op het menselijk lichaam. Hierbij wordt de esthetische, de maatschappelijke en de erotische kant van Japanse naaktfotografie belicht.
Info: https://www.sieboldhuis.org/

◄◄ 31 maart 2019 (zondag) t/m 3 november 2019 (zondag)

 

Japanse tuin in Hasselt geopend.
Plaats: Hasselt (BelgiŽ),  Gouverneur Verwilghensingel 23.

Vanaf 31 heeft de Japanse Tuin in Hasselt zijn deuren geopend voor het publiek. Met 2,5 hectare is het de grootste, authentiek Japanse tuin van Europa en een van de mooiste plekken om de Japanse cultuur ten volle te beleven. De Japanse Tuin in Hasselt is bij uitstek de plek om de Japanse cultuur ten volle te beleven. Oorspronkelijk zette een Japanse tuin aan tot meditatie en bezinning en dat is in Hasselt niet anders. Wie rust zoekt, kan hier een bankje vinden om naar de watervallen te luisteren, de koivissen te bezichtigen en voederen, te picknicken of rustig rond te wandelen en te genieten van het wisselende uitzicht. Soms kan je ook de vredesbel horen luiden. Sinds 2016 heeft de vredesbel een vaste plaats in de tuin. Gedurende de openingsperiode worden er veel culturele activiteiten georganiseerd, zoals het kersenbloesemseizoen, wensenfestival en het Obon festival. Kijk op de website voor meer informatie, openingstijden en actuele evenementen.
Info: https://www.visithasselt.be/nl/japanse-tuin

27 april 2019 (zaterdag) t/m 9 juni 2019 (zondag)

 

Voorjaarsopening Japanse Tuin Clingendael.
Plaats en tijd: Den Haag, Clingendael,  dagelijks 9.00 - 20.00 uur.

De Japanse Tuin is het pronkstuk van landgoed Clingendael. Hier zijn prachtige en zeldzame bomen en planten te zien. De tuin is heel kwetsbaar. Daarom is de Japanse Tuin slechts 6 weken in het voorjaar en 2 weken in het najaar geopend. Deze voor- en najaarsopeningen worden per jaar bekeken.
De Japanse Tuin is in het begin van de 20ste eeuw aangelegd door de toenmalige eigenaresse van het landgoed Clingendael, Marguerite M. Baronesse van Brienen (1871-1939), ook wel freule Daisy genoemd. Per schip heeft zij een of meer reizen gemaakt naar Japan. Zij heeft toen enkele lantaarns, een watervat, beeldjes, de bruggetjes en misschien het paviljoen naar Nederland verscheept. Het is de enige Japanse Tuin in Nederland van rond 1910 en heeft daarom een hoge historische waarde. De tuin is nu van de gemeente Den Haag. Toegang is gratis.
In oktober is de najaarsopening, zie aldaar voor de openingsdagen.
Info: https://www.denhaag.nl/

28 april 2019 (zondag)

Nihongo Kaiwa op zondag.
Plaats en tijd: Amstelveen, Bibliotheek, 13.00 - 15.00 uur.

Voor diegene die op vrijdagochtend niet kunnen, bieden de dames van The Japan Women's Club in Amstelveen nu ook op zondagmiddag gratis de mogelijkheid om conversaties te voeren in het Japans. Door de ongedwongen wijze waarop dit gebeurt is het zeer geschikt voor zowel beginners als gevorderden, zoals bijv. studenten van hoge scholen of universiteiten. Voertaal is over het algemeen Engels of Japans. Vooraf aanmelden is niet nodig, maar u kunt, indien u dit wenst, altijd even contact opnemen via het hieronder vermelde e-mailadres. Toegang gratis.
Plaats is de bibliotheek in Amstelveen, Stadsplein 102.
Info: http://jwcamstelveen.blog.fc2.com  en jwcnihongokaiwa@gmail.com

28 april 2019 (zondag)

Workshop 'Go'.
Door: Go club Groningen
Plaats en tijd: Groningen, Batsu, 13.00 - 16.00 uur.

Go is een, van origine Oost-Aziatisch, bordspel voor twee spelers. Het zou rond het jaar 2000 voor Christus bedacht zijn en wordt nog steeds in nagenoeg ongewijzigde vorm gespeeld. Het wordt door miljoenen beoefenaars gespeeld in het land van oorsprong, China, en de buurlanden Korea en Japan en daarbuiten. Het woord go (dat zowel op zijn Nederlands als op zijn Engels uitgesproken mag worden) is de Europese versie van de Japanse naam "I-Go" (Kanji: 囲碁 of 碁). In China heet het spel "Weiqi" (围棋), in Korea "Baduk" (바둑). In de genoemde landen is een groot aantal professionals actief.
Go Club Groningen leert ons op zondag 28 april de beginselen van dit eeuwenoude bordspel. Voorzitter Bart Slijkhuis geeft een korte inleiding over de geschiedenis en de speelwijze. Go hoort in het rijtje thuis van de bordspellen bridge, schaken en dammen. Over het algemeen worden de 'go-spelers' als socialere spelers bestempeld dan bijvoorbeeld schakers. Mocht je een interessante documentaire willen zien over dit bordspel dan is hier een Netflix tip namelijk 'surrounding game'.
Locatie: Japanse Winkel Batsu, Pottebakkersrijge 4 Groningen
Kosten: 25,- euro incl. gebruik van het bordspel, groene thee en/of glaasje Japanse rijstwijn (sake) en iets hartigs.
Aanmelden via: info@batsu.nl
Info: https://www.facebook.com/Pottebakkersrijge/ en www.goclubgroningen.nl

28 april 2019 (zondag)

 

Lezing: Masterclass Japanse- versus Westerse etiquette en hofprotocol
Door: Jan Jaap van Weering
Plaats en tijd: Leiden, SieboldHuis, 14.00 - 15.00 uur.

Kom in deze masterclass van Jan Jaap van Weering meer te weten over algemene etiquette & omgangsvormen en cultuurverschillen tussen Oost en West.
Niemand minder dan dť Nederlandse etiquette-expert Jan Jaap van Weering, bekend van de televisieserie “Hoe Heurt Het Eigenlijk?” en “Blauw Bloed” zal u voorgaan in de wereld van etiquette, hofprotocol en omgangsvormen. Met zijn ruime ervaring die hij illustreert met humoristische anekdotes is hij een echte grootmeester in zijn vak.
In deze masterclass komt u meer te weten over algemene etiquette & omgangsvormen, cultuur verschillen tussen Oost en West, en voorbeelden uit Japan. Tenslotte krijgt u een toelichting op het Japanse hofprotocol, de do's & dont's. Na afloop is er voldoende tijd om vragen te stellen.
Kosten: € 5,- (excl. museumentree, inclusief materiaal kosten). Maximumcapaciteit: 45 personen
Reserveren via formulier op website.
Info: https://www.sieboldhuis.org/

29 april 2019 (maandag)

Spiegellezing: Denken moet je doen!
Door: Henk Oosterling
Plaats en tijd: Amsterdam, EnsŰschool, 19.30 - 20.30 uur.

Thema april: Filosofie
Waarin verschilt de Japanse geest met die van de Europese? De Rotterdamse filosoof Henk Oosterling heeft zich daar intensief mee beziggehouden. Als filosoof aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, maar ook als internationaal kendo-en zwaardvechter en oprichter van een kendoschool. In 2016 bracht hij zijn kennis en ervaringen samen in Waar geen wil is, is een weg. Doendenken tussen Europa en Japan. Dit doen-denken heeft de Ensoschool als uitgangspunt genomen voor haar programma en werkwijze.
Zie ook pagina Cursussen en Workshops (Cursussen/Workshops Kunst en Cultuur)
Adres EnsōSchool: Aakstraat 62 | 1034 BP Amsterdam-Noord.
Info en aanmelden: https://www.ensoschool.nl

Mei 2019

◄◄ 28 september 2018 (vrijdag) t/m 1 september 2019 (zondag)

 

Expositie Cool Japan.
Plaats: Amsterdam, Tropenmuseum.

Voor een omschrijving zie de vermelding in april.
Info: https://www.tropenmuseum.nl/

◄◄ 20 oktober 2018 (zaterdag) t/m 19 mei 2019 (zondag)

Tentoonstelling In de ban van Japan. Louis Couperus en het snoer der ontferming.
Plaats: Den Haag, Louis Couperus museum.

Voor een omschrijving zie de vermelding in april.
Info: https://www.louiscouperusmuseum.nl/

◄◄ 24 februari 2019 (zondag) t/m 1 september 2019 (zondag)

 

Tentoonstelling: Women of Japan
Plaats: Delden, Museum No Hero.

Voor een omschrijving zie de vermelding in april.
Info: https://museumnohero.nl/

◄◄ 15 maart 2019 (vrijdag) t/m 8 september 2019 (zondag)

 

Tentoonstelling Japans Naakt
Plaats: Leiden, SieboldHuis.

Voor een omschrijving zie de vermelding in april.
Info: https://www.sieboldhuis.org/

◄◄ 31 maart 2019 (zondag) t/m 3 november 2019 (zondag)

 

Japanse tuin in Hasselt geopend.
Plaats: Hasselt (BelgiŽ),  Gouverneur Verwilghensingel 23.

Voor een omschrijving zie de vermelding in april.
Info: https://www.visithasselt.be/nl/japanse-tuin

27 april 2019 (zaterdag) t/m 9 juni 2019 (zondag)

 

Voorjaarsopening Japanse Tuin Clingendael.
Plaats en tijd: Den Haag, Clingendael,  dagelijks 9.00 - 20.00 uur.

Voor een omschrijving zie de vermelding in april.
Info: https://www.denhaag.nl/

3 mei 2019 (vrijdag)

Nihongo Kaiwa.
Plaats en tijd: Amstelveen, EGCC, 10.30 - 12.30 uur.

Elke eerste en derde vrijdag  van de maand bieden de dames van The Japan Women's Club in Amstelveen gratis de mogelijkheid om conversaties te voeren in het Japans. Door de ongedwongen wijze waarop dit gebeurt is het zeer geschikt voor zowel beginners als gevorderden, zoals bijv. studenten van hoge scholen of universiteiten. Voertaal is over het algemeen Engels of Japans. Vooraf aanmelden is niet nodig, maar u kunt, indien u dit wenst, altijd even contact opnemen via het hieronder vermelde e-mailadres.
Plaats is het European Go Cultural Centre, JCC-room, Schokland 14 in Amstelveen.
Info: http://jwcamstelveen.blog.fc2.com en jwcnihongokaiwa@gmail.com

3 mei 2019 (vrijdag) t/m 5 mei 2019 (zondag)

 

Nihon no hanga Spring 2019 exhibition: Collected and shared
Plaats en tijd: Amsterdam, Nihon no hanga museum, 12.00 - 16.00 uur.

In spring 2019 it has been ten years since the doors first opened of my precious little museum. I started collecting thirty years ago, when frequent trips to Japan sparked an interest in Japanese prints. These two milestones are celebrated in the exhibition Collected and Shared, which will present how the collection came together. I will reflect upon a number themes that have shaped the development of the Nihon no hanga treasury, through the lens of our past exhibitions. As guardians of this collection, it is our duty to warrant the quality of the prints by limiting their exposure to light. The examples used in the exhibitions in Amsterdam, Geneva and Paris therefore needed to be excluded from this exhibition. Fortunately with the holdings now exceeding 2000 woodblock prints and books, we can still illustrate our journey through the history of the collection and the museum. Collected and Shared will not only be a study of our exploration of 20th century Japanese prints, but will also show the recent trends of expansion as well as what the future might hold for Nihon no hanga. We end the exhibition with my most personal treasures. For the past few years I have been privately collecting contemporary Japanese art by female artists. These works have not been included in the catalogue, but are on display on the top floor of the museum.
Address: Nihon no hanga, Keizersgracht 586, Amsterdam.
See also 10 t/m 12 mei, 17 t/m 19 mei en 24 t/m 26 mei.
Info: http://www.nihon-no-hanga.nl/exhibitions

10 mei 2019 (vrijdag) t/m 12 mei 2019 (zondag)

 

Nihon no hanga Spring 2019 exhibition: Collected and shared
Plaats en tijd: Amsterdam, Nihon no hanga museum, 12.00 - 16.00 uur.

For a description see weekend 3-5 May.
Address: Nihon no hanga, Keizersgracht 586, Amsterdam.
See also 17 t/m 19 mei en 24 t/m 26 mei.
Info: http://www.nihon-no-hanga.nl/exhibitions

12 mei 2019 (zondag)

Workshop Japanse Kalligrafie
Door: Yumi Hirao
Plaats en tijd: Groningen, Batsu, 13.00 - 16.00 uur.

Op zondag 12 mei geeft Yumi Hirao weer ťťn van haar prachtige workshops in onze winkel. Zij leert ons de beginselen van het Japanse kalligrafieschrift. Onder haar bevlogen begeleiding leren we een karakter (kanji) op rijstpapier te schrijven met een Japanse penseel. We maken onze inkt zelf middels een inktstaaf en een inkststeen. Dan gooien we ons in het diepe, een diepe wereld van de Japanse 'Shodo'.
Sho betekent 'schrijven' en de Japanse kalligrafie wordt ook wel shodŰ genoemd, hetgeen 'de weg van het schrijven' betekent. Het is 'de manier om de Japanse karakters te schrijven'. Kalligrafie is natuurlijk bij ons ook niet onbekend en heeft meer iets weg van 'schoonschrijven' of op een bepaalde manier mooi kalligrafieschrijven. In Japan wordt 'sho' meer gezien als een kunstvorm, een kalligraaf kan er lang over doen om ťťn bepaald karakter te kalligraferen. Dat betekent niet dat hij lang over ťťn karakter doet maar hij moet eerst zijn geest helemaal klaarmaken en dan opeens kan hij in een aantal halen achterelkaar het karakter schrijven. Eťn kanji is al een kunstwerk op zich. Deze wordt ondertekend en van een (rood) zegel voorzien. In een tokonoma (nis in een huis of theehuis) ziet men soms een rolschildering hangen met slechts een paar karakters. Dit zijn dan vaak korte kreten of gedichtjes, zoals de haiku.
Kosten: € 40,- euro incl. alle materialen, Japanse thee/Matcha Cake,
Locatie: Japanse Winkel Batsu, Pottebakkersrijge 4 Groningen
Aanmelden alleen via info@batsu.nl  en na betaling is uw reservering bevestigd!
Maximaal aantal plaatsen: 12
Info: https://www.facebook.com/Pottebakkersrijge/

17 mei 2019 (vrijdag) t/m 19 mei 2019 (zondag)

 

Nihon no hanga Spring 2019 exhibition: Collected and shared
Plaats en tijd: Amsterdam, Nihon no hanga museum, 12.00 - 16.00 uur.

For a description see weekend 3-5 May.
Address: Nihon no hanga, Keizersgracht 586, Amsterdam.
See also 24 t/m 26 mei.
Info: http://www.nihon-no-hanga.nl/exhibitions

18 mei 2019 (zaterdag)

 

Theeproeverij
Door: Renee Pompen
Plaats en tijd: Amsterdam, Japans Cultureel Centrum, 13.00 - 14.30 uur.

Tijdens deze workshop maakt u kennis met verschillende soorten Japanse thee en leert u deze zelf te bereiden. Ook komt de geschiedenis en culturele achtergrond van de Japanse thee aan bod. Genot voor elke theeliefhebber en zeker een aanrader voor elke fan van Japan.
Kosten: €37,- p.p. (incl. kosten thee)
Adres: Nieuwezijds Voorburgwal 177-II 1012RK Amsterdam.
Aanmelden kan via het inschrijfformulier op de website.
Info: http://japansecultuur.nl/

18 mei 2019 (zaterdag)

 

Matcha workshop
Door: Renee Pompen
Plaats en tijd: Amsterdam, Japans Cultureel Centrum, 15.30 - 16.30 uur.

Wilt u meer weten over matcha? Kom dan naar de matcha workshop in ’t Japanse Winkeltje. Tijdens de workshop verdiept u zich in de verschillende soorten matcha. De beste manier om de verschillen te begrijpen is door ze naast elkaar te zien en te proeven. U leert natuurlijk ook hoe u matcha op de traditionele manier bereidt, met een bamboeklopper (chasen) in een theekom (chawan). U maakt zelf een kom ceremoniŽle matcha van hoge kwaliteit. Ontdek tijdens de workshop waar u matcha nog meer voor kunt gebruiken en ga thuis aan de slag met nieuwe recepten en ideeŽn.
Let op: dit is geen theeceremonie.
Kosten: €37,- p.p. (incl. kosten thee)
Adres: Nieuwezijds Voorburgwal 177-II 1012RK Amsterdam
Aanmelden kan via het inschrijfformulier op de website.
Info: http://japansecultuur.nl/

24 mei 2019 (vrijdag) t/m 26 mei 2019 (zondag)

 

Nihon no hanga Spring 2019 exhibition: Collected and shared
Plaats en tijd: Amsterdam, Nihon no hanga museum, 12.00 - 16.00 uur.

For a description see weekend 3-5 May.
Address: Nihon no hanga, Keizersgracht 586, Amsterdam.
Info: http://www.nihon-no-hanga.nl/exhibitions

26 mei 2019 (zondag)

 

Rondleiding Tentoonstelling Japans Naakt
Plaats en tijd: Leiden, SieboldHuis, 11.00 - 12.00 uur.

Kom meer te weten over de ontwikkeling in de fotografie en de kijk op naakt in Japan.
Tijdens deze rondleiding krijgt u uitleg over de geschiedenis van de Japanse fotografie en de veranderende ideeŽn in de Japanse maatschappij over gender, naaktheid en seksualiteit, geÔllustreerd door meer dan 120 naaktfoto’s in de tentoonstelling ‘Japans naakt’.
Kosten: Gratis (excl. museumentree).
Maximumcapaciteit: 15 personen
Reserveren via formulier op website.
Info: https://www.sieboldhuis.org/

Juni 2019

◄◄ 28 september 2018 (vrijdag) t/m 1 september 2019 (zondag)

 

Expositie Cool Japan.
Plaats: Amsterdam, Tropenmuseum.

Voor een omschrijving zie de vermelding in april.
Info: https://www.tropenmuseum.nl/

◄◄ 24 februari 2019 (zondag) t/m 1 september 2019 (zondag)

 

Tentoonstelling: Women of Japan
Plaats: Delden, Museum No Hero.

Voor een omschrijving zie de vermelding in april.
Info: https://museumnohero.nl/

◄◄ 15 maart 2019 (vrijdag) t/m 8 september 2019 (zondag)

 

Tentoonstelling Japans Naakt
Plaats: Leiden, SieboldHuis.

Voor een omschrijving zie de vermelding in april.
Info: https://www.sieboldhuis.org/

◄◄ 31 maart 2019 (zondag) t/m 3 november 2019 (zondag)

 

Japanse tuin in Hasselt geopend.
Plaats: Hasselt (BelgiŽ),  Gouverneur Verwilghensingel 23.

Voor een omschrijving zie de vermelding in april.
Info: https://www.visithasselt.be/nl/japanse-tuin

27 april 2019 (zaterdag) t/m 9 juni 2019 (zondag)

 

Voorjaarsopening Japanse Tuin Clingendael.
Plaats en tijd: Den Haag, Clingendael,  dagelijks 9.00 - 20.00 uur.

Voor een omschrijving zie de vermelding in april.
Info: https://www.denhaag.nl/

2 juni 2019 (zondag)

 

Lezing  Japans Naakt en censuur.
Door: Philo Ouweleen
Plaats en tijd: Leiden, SieboldHuis, 14.00 - 15.00 uur.

Japanoloog Philo Ouweleen bespreekt in vogelvlucht veranderende ideeŽn over naaktheid in Japan.
Naaktheid was lange tijd in Japan iets vanzelfsprekends. Het naakt zijn stond vaak los van erotiek en in het teken van alledaagse handelingen: zoals het samen baden met familie en vrienden. In 1854 opende Japan zijn deuren voor de rest van de wereld. Veel ideeŽn en technologieŽn uit het buitenland deden hun intrede. Zo veranderde ook de Japanse visie op naakt. Dit had grote invloed op beleidsvorming.
Er werden strikte zedenwetten ingevoerd, die het tonen van schaamhaar en genitaliŽn strafbaar stelden. Tot op de dag van vandaag levert deze censuur voor Japanse kunstenaars lastige situaties op: vrijheid van expressie in kunst is in Japan niet wettelijk beschermd. Tegelijkertijd kent Japan een van de grootste seksindustrieŽn ter wereld.
Ontdek in deze lezing van Japanoloog Philo Ouweleen de veranderende ideeŽn in de Japanse maatschappij en kunst ten aanzien van naaktheid en seksualiteit.
Kosten: € 5,- (excl. museumentree). Maximumcapaciteit: 45 personen
Reserveren via formulier op website.
Info: https://www.sieboldhuis.org/

5 juni 2019 (woensdag) t/m 10 juni 2019 (maandag)

 

Zesdaagse Workshop Japans inktschilderen en Zen-Meditatie 'The Dance Of The Brush'.
Door: Zen-monnik en Sumi-e Meester Beppe Mokuza Signoritti
Plaats: Katwijk, Soefitempel.

De Japanse term “Sumi” betekent inkt en “e” betekent schilderij. Door simpel een penseel, inkt en papier te gebruiken, stimuleert deze manier van schilderen de creativiteit en spirituele gevoeligheid. Al schilderend voel je jezelf in harmonie met alles om je heen en kom je in contact met de bron van het leven die in onszelf huist. Deze wijze van schilderen werd in Japan ontwikkeld door Zen-monniken.
De internationaal bekende Sumi-e meester en zen-monnik Beppe Mokuza geeft les in deze traditionele manier van schilderen vanuit de beoefening van Zen-meditatie.
Beppe Mokuza Signoritti is Zen-monnik en Sumi-e Meester, behorend tot de traditie van Soto-zen Boeddhisme. Hij is een volgeling van Zen Meester Roland Yuno Rech, een van de oudste leerlingen van Taisen Deshimaru Roshi.
Kosten van de workshop: 425 euro.
Adres: Universel Murad Hassil, Zuidduinseweg 7 in Katwijk aan Zee.
Informatie en inschrijving: Sonja Nijon 06 22391136
Info: www.sumi-e.nl en e-mail: sonja@controcorrente.nl
Door op de afbeelding te klikken kunt u de folder bekijken en/of downloaden.

9 juni 2019 (zondag)

 

Japandag Leiden.
Door: SieboldHuis.
Plaats en tijd: Leiden, Rapenburg, 12.00 - 17.00 uur.

Op zondag 9 juni van 12.00 tot 17.00 uur organiseert Japanmuseum SieboldHuis voor de twaalfde keer de Japanmarkt in Leiden. In 2000 bezocht de Keizer van Japan tijdens een staatsbezoek aan Nederland het SieboldHuis. Ter herinnering aan dit bezoek en zijn wandeltocht over het Rapenburg organiseert Japanmuseum SieboldHuis de Japanmarkt. Laat u verleiden door de verschillende kramen met een breed aanbod van Japanse waren. Maak kennis met alle facetten van de rijke, diverse Japanse cultuur en historie. Loop langs prachtige prenten, bonsai-boompjes en kimono’s. Of laat u verrassen door de moderne Japanse cultuur met manga, anime, J-POP en Cosplay. Stil vervolgens de lekkere trek op het Foodcourt op de Groenhazengracht en kies voor welbekende sushi of proef nieuwe gerechten zoals Takoyaki!
Info: https://www.sieboldhuis.org/activiteiten/japanmarkt-2019

15 juni 2019 (zaterdag)

 

Demonstratie Japanse theeceremonie
Door: Theemeester Herman Somsen.
Plaats en tijd: Amsterdam, Japans Cultureel Centrum, 13.30 - 14.30 uur.

't Japans Cultureel Centrum organiseert regelmatig een demonstratie van de Japanse traditionele theeceremonie volgens de eeuwenoude methode van de Urasenke school. Deze demonstratie wordt gegeven onder leiding van Herman Somsen, een Nederlandse theemeester. Hij geeft uitleg over de theeceremonie en zal uw vragen beantwoorden. De demonstratie vindt plaats in 't Japans Cultureel Centrum (boven 't Japans Winkeltje).
Let op!: Dit is een demonstratie, dat wil zeggen dat het geen cursus is en u niet kunt meedoen aan de ceremonie.
Kosten: €35,-
Adres: Nieuwezijds Voorburgwal 177-1, 1012RK Amsterdam
Aanmelden kan via het inschrijfformulier op de website.
Info: http://www.japansecultuur.nl/

22 juni 2019 (zaterdag)

 

Lezing: Wat en hoe in Japan. Een goede voorbereiding en vakantie voorpret!
Door: Maria van den Broek (Tonbo).
Plaats en tijd: Rotterdam, Shofukan, 10.00 - 13.00 uur.
Hoe werkt het openbaar vervoer in Japan? Hoe moet ik me gedragen in een restaurant, een Japans badhuis of een Japanse tempel? Moet ik nou wel buigen of juist niet? De Westerse toerist die voor het eerst Japan bezoekt, heeft veel vragen over het land van de rijzende zon. Een goede voorbereiding draagt bij aan een aangename en ontspannen reis. Daarom organiseert Japanoloog Maria van den Broek (www.tonbo.nl) op zaterdag 22 juni 2019 van 10:00 – 13:00 een cultuurtraining Japans in het Japans Cultureel Centrum Shofukan (www.shofukan.nl) te Rotterdam.
De training zal in het Nederlands worden verzorgd en is bedoeld voor iedereen die op reis/vakantie naar Japan gaat en kennis wil maken met de Japanse gewoonten en gebruiken.
Naast algemene informatie over het land Japan, de verschillende religies, de Japanse taal,
omgangsvormen en eetcultuur, zal de training ook allerlei praktische informatie en tips bevatten.
Kosten voor deelname bedragen € 37,50 per deelnemer. Dit is inclusief BTW en exclusief lesmateriaal
ŗ € 7,50 (hand-out van de presentatie).
Voor vragen of aanmeldingen, kunt u een mail sturen naar info@tonbo.nl of bellen naar 010 4853624.
Info: http://www.tonbo.nl/

23 juni 2019 (zondag)

Workshop Etagami
Door: Astrid Menick
Plaats en tijd: Groningen, Batsu, 13.30 - 16.00 uur.

Batsu organiseert voor het eerst een bijzondere workshop o.l.v. Astrid Menick die we wel al kennen van haar Sumi-e workshops, namelijk een workshop in 'Etegami'. Etegami is een Japanse volkskunstvorm op briefkaartformaat. Het betekent een boodschap in een plaatje; ‘e’ = afbeelding en ‘tegami’ = bericht / boodschap.
In de jaren 1960 bedacht Kunio Koike, een Japanse kalligrafiestudent, om zelf nieuwjaarskaarten te maken met dezelfde materialen die hij gebruikte voor de Japanse kalligrafie, maar zonder de traditionele onderwerpen vanuit de traditionele schilderkunst zoals een kraanvogel. Ook kon hij op deze manier de strikte regels van de Japanse kalligrafie loslaten en speelsgewijs kleine werkjes maken met inkt.
Etegami is in Japan tegenwoordig zo populair, dat deze kaarten in ieder seizoen gemaakt en verstuurd worden. Jong en oud maakt etegami-kaarten. Ondertussen is etegami ook buiten de grenzen van Japan populair. Zo kun je tegenwoordig met ‘postcrossing’ via de ouderwetse brievenbuspost etegami kaarten wereldwijd ontvangen en versturen naar mensen die hiermee bezig zijn.
Kosten: 40,- euro incl. materialen, eigen gemaakte stempel, ťťn kaartje van rijstpapier en rode stempelinkt, Japanse groene thee en een versgebakken Matcha Cake
Locatie: Japanse Winkel Batsu, Pottebakkersrijge 4 Groningen.
Aanmelden: info@batsu.nl / Let op: beperkt aantal stoelen.
Info: https://www.facebook.com/Pottebakkersrijge/

23 juni 2019 (zondag)

 

Lezing: Een korte geschiedenis van de Japanse fotografie
Door: Annemarie Zethof
Plaats en tijd: Leiden, SieboldHuis, 14.00 - 15.00 uur.

In deze lezing geeft Annemarie Zethof (gastconservator 'Japans naakt') een inleiding op de geschiedenis van de Japanse fotografie.
In het licht van de tentoonstelling 'Japans naakt' zal Annemarie Zethof, gastconservator van de tentoonstelling, een inleiding in de geschiedenis van de Japanse fotografie geven. Zij zal hierbij niet alleen het genre naakt behandelen, maar tevens in een bredere context de historische ontwikkelingen binnen de Japanse fotografie bespreken. Annemarie Zethof is een fotografisch geschiedkundige en mede-eigenaar van IBASHO gallery te Antwerpen.
Kosten: € 5,- (excl. museumentree).
Reserveren via formulier op website.
Info: https://www.sieboldhuis.org/

Juli 2019

◄◄ 28 september 2018 (vrijdag) t/m 1 september 2019 (zondag)

 

Expositie Cool Japan.
Plaats: Amsterdam, Tropenmuseum.

Voor een omschrijving zie de vermelding in april.
Info: https://www.tropenmuseum.nl/

◄◄ 24 februari 2019 (zondag) t/m 1 september 2019 (zondag)

 

Tentoonstelling: Women of Japan
Plaats: Delden, Museum No Hero.

Voor een omschrijving zie de vermelding in april.
Info: https://museumnohero.nl/

◄◄ 15 maart 2019 (vrijdag) t/m 8 september 2019 (zondag)

 

Tentoonstelling Japans Naakt
Plaats: Leiden, SieboldHuis.

Voor een omschrijving zie de vermelding in april.
Info: https://www.sieboldhuis.org/

◄◄ 31 maart 2019 (zondag) t/m 3 november 2019 (zondag)

 

Japanse tuin in Hasselt geopend.
Plaats: Hasselt (BelgiŽ),  Gouverneur Verwilghensingel 23.

Voor een omschrijving zie de vermelding in april.
Info: https://www.visithasselt.be/nl/japanse-tuin

27 juli 2019 (zaterdag) en 28 juli 2019 (zondag)

 

Moshi Moshi Fair
Plaats en tijd: Amstelveen, Stadsplein, za 11.00 - 19.30 uur, zo 11.00 - 18.00 uur.

Moshi Moshi is de leukste Japanse fair van Nederland. De Fair heeft veel leuks en lekkers te bieden: Denk hierbij aan allerlei verschillende soorten games, Japanse lekkernijen zoals: takoyaki, sushi, mochi ijs, Japanse bier, cocktails en natuurlijk workshops! Daarnaast kan je naar hartelust shoppen met leuke goodies, beauty spulletjes, merchandise en nog veel meer.
Moshi Moshi Fair is een initiatief van Stichting Nippon. Het concept is nog steeds hetzelfde, Everything Japan. Onze missie is om een platform te creŽren waar Japanofielen samen kunnen komen.
Er komen kleine ondernemers, concept stores, pop-up stores en andere (online) winkels unieke, hippe en bijzondere spullen verkopen. Behalve shoppen kan je tijdens de Fair ook kennis maken met de Japanse cultuur. Ook voor de kleintjes is er genoeg te doen. Ze kunnen vermaakt worden met allerlei spelletjes die je ook tegenkomt bij de Japanse Matsuri (Fair), uren gamen of eindeloos shoppen door al de schattige stands. Door deze combinatie proberen we de bezoeker een ultieme beleving te geven.
Info: https://www.facebook.com/

28 juli 2019 (zondag)

 

Lezing: Een korte geschiedenis van de Japanse fotografie
Door: Annemarie Zethof
Plaats en tijd: Leiden, SieboldHuis, 14.00 - 15.00 uur.

In deze lezing geeft Annemarie Zethof (gastconservator 'Japans naakt') een inleiding op de geschiedenis van de Japanse fotografie.
In het licht van de tentoonstelling 'Japans naakt' zal Annemarie Zethof, gastconservator van de tentoonstelling, een inleiding in de geschiedenis van de Japanse fotografie geven. Zij zal hierbij niet alleen het genre naakt behandelen, maar tevens in een bredere context de historische ontwikkelingen binnen de Japanse fotografie bespreken. Annemarie Zethof is een fotografisch geschiedkundige en mede-eigenaar van IBASHO gallery te Antwerpen.
Kosten: € 5,- (excl. museumentree).
Reserveren via formulier op website.
Info: https://www.sieboldhuis.org/

Augustus 2019

◄◄ 28 september 2018 (vrijdag) t/m 1 september 2019 (zondag)

 

Expositie Cool Japan.
Plaats: Amsterdam, Tropenmuseum.

Voor een omschrijving zie de vermelding in april.
Info: https://www.tropenmuseum.nl/

◄◄ 24 februari 2019 (zondag) t/m 1 september 2019 (zondag)

 

Tentoonstelling: Women of Japan
Plaats: Delden, Museum No Hero.

Voor een omschrijving zie de vermelding in april.
Info: https://museumnohero.nl/

◄◄ 15 maart 2019 (vrijdag) t/m 8 september 2019 (zondag)

 

Tentoonstelling Japans Naakt
Plaats: Leiden, SieboldHuis.

Voor een omschrijving zie de vermelding in april.
Info: https://www.sieboldhuis.org/

◄◄ 31 maart 2019 (zondag) t/m 3 november 2019 (zondag)

 

Japanse tuin in Hasselt geopend.
Plaats: Hasselt (BelgiŽ),  Gouverneur Verwilghensingel 23.

Voor een omschrijving zie de vermelding in april.
Info: https://www.visithasselt.be/nl/japanse-tuin

4 augustus 2019 (zondag)

 

Rondleiding Tentoonstelling Japans Naakt
Plaats en tijd: Leiden, SieboldHuis, 11.00 - 12.00 uur.

Kom meer te weten over de ontwikkeling in de fotografie en de kijk op naakt in Japan.
Tijdens deze rondleiding krijgt u uitleg over de geschiedenis van de Japanse fotografie en de veranderende ideeŽn in de Japanse maatschappij over gender, naaktheid en seksualiteit, geÔllustreerd door meer dan 120 naaktfoto’s in de tentoonstelling ‘Japans naakt’.
Kosten: Gratis (excl. museumentree).
Maximumcapaciteit: 15 personen
Reserveren via formulier op website.
Info: https://www.sieboldhuis.org/

11 augustus 2019 (zondag)

 

Workshop Naakt in sumi-e
Door: Caroline Snoeks.
Plaats en tijd: Leiden, SieboldHuis, 14.00 - 15.00 uur.

Laat u inspireren door de tentoonstelling “Japans naakt” en kijk wat u met een paar penseelstreken kunt creŽren. Sumi-e is het Japanse woord voor “inkt” (sumi) “schildering” (e). Het betreft een schildertechniek waarbij met inkt op rijstpapier wordt gewerkt. Schilderen van sumi-e vraagt de nodige concentratie: het rijstpapier laat de inkt makkelijk vloeien en verbetering van de lijn is niet mogelijk. Elke tekening wordt hierdoor een uitdaging en avontuur. In deze workshop schenken we aandacht aan het schilderen van het naakte menselijk lichaam. Laat u inspireren door de tentoonstelling “Japans naakt” en kijk wat u met een paar penseelstreken kunt creŽren.
Ervaring is niet noodzakelijk en materialen zijn voorhanden.
Kosten: € 10,- (excl. museumentree, inclusief materiaalkosten).
Maximumcapaciteit: 10 personen
Reserveren via formulier op website.
Info: https://www.sieboldhuis.org/activiteiten/naakt-in-sumi-e

18 augustus 2019 (zondag)

 

Lezing Naakt in de Japanse prentkunst
Door: Philo Ouweleen.
Plaats en tijd: Leiden, SieboldHuis, 14.00 - 15.00 uur.

Japanoloog Philo Ouweleen bespreekt het naakte lichaam in de Japanse prentkunst.
Lang was er in de Japanse kunst weinig aandacht voor het menselijk lichaam als object van schoonheid. Murasaki Shikibu, auteur van de invloedrijke roman ‘Het verhaal van Genji’, schreef in haar dagboek de volgende woorden: “Unforgettably horrible is the naked body. It really does not have the slightest charm.” De Japanse prentkunst veranderde deze visuele traditie. Het naakte lichaam kreeg nu een esthetische waarde toebedeeld. Het genre van mooie vrouwen prenten (bijinga) toont vrouwelijk schoon, gekleed maar soms ook deels ontbloot. De erotische prenten (shunga) richten zich op het weergeven van de seksuele daad. Ook in de moderne Japanse prentkunst is naakt een populair thema, vaak in combinatie met het baden.
Ontdek in deze lezing naakt in de Japanse prentkunst.
Kosten: € 5,- (excl. museumentree). Maximumcapaciteit: 45 personen
Reserveren via formulier op website.
Info: https://www.sieboldhuis.org/

25 augustus 2019 (zondag)

Workshop Ikebana
Plaats en tijd: Leiden, SieboldHuis, 14.00 - 15.00 uur.

Maak in deze workshop een bloemstuk in Japanse stijl. Onder begeleiding maakt u stap voor stap een fleurige creatie van bloemen en groen uit het seizoen.
Ikebana is een eeuwenoude Japanse bloemsierkunst en is ruim 600 jaar geleden ontstaan. Deze kunstvorm werd ook beoefend door de samurai. Bij Ikebana wordt veel aandacht besteed aan de compositie van de bloemen. Over elk bloempje, blaadje en steeltje wordt nagedacht, om een perfecte balans in de schaal of vaas te creŽren. De bloemen worden door middel van zogenaamde kenzans, een soort kleine spijkerbedjes, op hun plek gehouden.
Er zijn verschillende stijlen in Ikebana. Elke stijl heeft zo zijn eigen regels en richtlijnen voor de compositie. Op zoek naar inspiratie en benieuwd naar deze stijlen? Doe mee met deze Ikebana-workshop en maak kennis met deze veelzijdige bloemsierkunst.
Kosten € 25. Aanmelden via formulier op website.
Info: https://www.sieboldhuis.org/

September 2019

◄◄ 28 september 2018 (vrijdag) t/m 1 september 2019 (zondag)

 

Expositie Cool Japan.
Plaats: Amsterdam, Tropenmuseum.

Voor een omschrijving zie de vermelding in april.
Info: https://www.tropenmuseum.nl/

◄◄ 24 februari 2019 (zondag) t/m 1 september 2019 (zondag)

 

Tentoonstelling: Women of Japan
Plaats: Delden, Museum No Hero.

Voor een omschrijving zie de vermelding in april.
Info: https://museumnohero.nl/

◄◄ 15 maart 2019 (vrijdag) t/m 8 september 2019 (zondag)

 

Tentoonstelling Japans Naakt
Plaats: Leiden, SieboldHuis.

Voor een omschrijving zie de vermelding in april.
Info: https://www.sieboldhuis.org/

◄◄ 31 maart 2019 (zondag) t/m 3 november 2019 (zondag)

 

Japanse tuin in Hasselt geopend.
Plaats: Hasselt (BelgiŽ),  Gouverneur Verwilghensingel 23.

Voor een omschrijving zie de vermelding in april.
Info: https://www.visithasselt.be/nl/japanse-tuin

Oktober 2019

◄◄ 31 maart 2019 (zondag) t/m 3 november 2019 (zondag)

 

Japanse tuin in Hasselt geopend.
Plaats: Hasselt (BelgiŽ),  Gouverneur Verwilghensingel 23.

Voor een omschrijving zie de vermelding in april.
Info: https://www.visithasselt.be/nl/japanse-tuin

12 oktober 2019 (zaterdag) t/m 27 oktober 2019 (zondag)

Najaarsopening Japanse Tuin Clingendael.
Plaats en tijd: Den Haag, Clingendael, 10.00 - 16.00 uur.

De Japanse Tuin is het pronkstuk van landgoed Clingendael. Hier zijn prachtige en zeldzame bomen en planten te zien. De tuin is heel kwetsbaar. Daarom is de Japanse Tuin slechts 6 weken in het voorjaar en 2 weken in het najaar geopend.
De Japanse Tuin is in het begin van de 20ste eeuw aangelegd door de toenmalige eigenaresse van het landgoed Clingendael, Marguerite M. Baronesse van Brienen (1871-1939), ook wel freule Daisy genoemd. Per schip heeft zij een of meer reizen gemaakt naar Japan. Zij heeft toen enkele lantaarns, een watervat, beeldjes, de bruggetjes en misschien het paviljoen naar Nederland verscheept. Het is de enige Japanse Tuin in Nederland van rond 1910 en heeft daarom een hoge historische waarde. Toegang is gratis.
Info: http://www.denhaag.nl/

November 2019

◄◄ 31 maart 2019 (zondag) t/m 3 november 2019 (zondag)

 

Japanse tuin in Hasselt geopend.
Plaats: Hasselt (BelgiŽ),  Gouverneur Verwilghensingel 23.

Voor een omschrijving zie de vermelding in april.
Info: https://www.visithasselt.be/nl/japanse-tuin

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op zaterdag 20 april 2019


Deze pagina is een onderdeel van Uchiyama's website over Japan
terug naar begin