Tokyo inleiding

Tokyo rond Tokyo Tower Takayama Tsumago
Tokyo rond paleis en station

Tokyo Naientuin

Shirakawa (Shirakawag˘)

Futamigaura
Tokyo Ginza

Nikko

Eiheiji
Tokyo Shinjuku Matsushima Magome
Tokyo Asakusa Kamakura Van Magome naar Tsumago

Klik hier, als links het navigatiemenu ontbreekt.

Nikk˘ (Nikko)

Nikk˘ is beroemd door een groot tempelcomplex, gebouwd ter ere van de grote Tokugawa Ieyasu, de grondlegger van het Tokugawa shogunaat. Zijn as wordt ook hier bewaard.
Het is een toeristische trekpleister (voor voornamelijk Japanse toeristen) en het is er daarom altijd erg druk. Er zijn meerdere tempels maar de grootste en mooiste is de T˘sh˘gu, die ter ere van deze eerste Tokugawa sh˘gun is gebouwd. Het bestaat uit 5 niveaus, gescheiden door trappen. Al klimmend komt men uiteindelijk bij de hoofdtempel en daar weer achter staat de kleine pagode van de sh˘gun.

Shinkyobrug sh˘d˘ sh˘nin pagode

Voor het complex stroomt de rivier Daiya. De Shinky˘ (heilige brug) is niet toegankelijk voor het publiek.

De priester Sh˘d˘ Sh˘nin (735-817) stak hier de rivier over met de hulp van twee, door een god geschonken, slangen. Deze slangen vormden een brug.

Bij de ingang van het complex staat een grote pagode, de Gojű no t˘ (5 verdiepingen pagode)

Nio-beeld nio hoofd

De toegang tot het tweede niveau wordt bewaakt
door twee van deze Nio-beelden, in de
Niomon (Nio-poort).

Met hun afschrikwekkende
uiterlijk  moeten zij de boze geesten tegenhouden.

tweede nieveau nikko29.jpg (33680 bytes)

Een blik op het tweede niveau met linksonder de trap naar het derde niveau. De torii rechts was de eerste bronzen torii in Japan.
Het gebouwtje achterin, in het midden, is de heilige stal. Het gebouw links is een heilige voorraadschuur, zie hieronder.

De heilige stal, de Shinkyűsha, is het enige ongeschilderde gebouw in dit complex. Hier staan de heilige paarden, die meelopen in de ceremonieŰn. Boven de deuren is houtsnijwerk aangebracht, allemaal aapjes.

horen, zien en zwijgen

Aapjes werden gedacht de beschermers van paarden te zijn.
Hier het beroemde trio: horen, zien en zwijgen.

voorraadschuur nikko-klokkentorens
EÚn van de drie heilige voorraadschuren, de san-jinko, traditioneel gebouwd, staat op het tweede niveau. Vanaf het tweede niveau zien we op het derde niveau rechts de klokkentoren en links de trommeltoren. In het midden de Y˘meimon (Y˘meipoort).
Yomeipoort minister

De Yomeipoort. Deze  foto, van het toegangskaartje, toont de witte zuilen waarvan er 12 zijn. EÚn is verkeerd om gemaakt om de goden niet jaloers te maken.

Links en rechts in de poort zitten twee Zuijin. Vroeger waren dit beschermers van leden van de keizerlijke familie. Later werden ze beschermers van de tempel.

yomeimuur yomeimuur

Rechts en links van de Yomeipoort zien we veel houtsnijwerk dat uitbundig gekleurd is. Op de rechterfoto zien we rechtsonder een rij armkandelaars. Deze waren een geschenk van de VOC.

steun snijwerk

Volgens sommigen on-Japans.

shinyosha kaguraden en kit˘den

De Shinyosha, waar 3 draagbare schrijnen gestald staan, staat op het vierde niveau.

In de Kaguraden (rechts) geeft men (shint˘)dans- en muziekvoorstellingen. Het is zo ontworpen dat men van buiten af alles kan volgen.

yomeimon okusha

Via een kleine trap geeft de Karamon (Karapoort) toegang tot het vijfde niveau. Hier achter staat de Honden, het belangrijkste deel van een shint˘tempel.

Via het vierde niveau kan men helemaal buitenom een pad omhoog volgen dat naar een kleine bronzen pagode leidt. Hierin wordt de as van Tokugawa Ieyasu bewaard.

tempel tempel

Het complex omvat nog een aantal tempels, zoals de Rinn˘ji, de Futarasanjinja en de tempel ter nagedachtenis aan de kleinzoon van Tokugawa Ieyasu, Tokugawa Iemitsu. Deze tempel (of mausoleum) heet  Daiyűin-by˘.

Chűzenjimeer 1 Chűzenjimeer

Op 12 km afstand van Nikk˘ ligt het Chűzenjiko (Chűzenjimeer), de bus brengt u er heen.
Het is een erg mooi meer en er wordt veel gerecreŰerd. Het is 160 meter diep en te koud om er te zwemmen. Er komen veel toeristen, ook al omdat de Kegon waterval vlakbij ligt.

kiritanpo

Als er toeristen komen zijn er ook snacks te koop.
Geen frieten of frikadellen maar typisch Japanse snacks.

kegon no taki

Kegon no Taki (Kegon waterval)
Deze waterval is in feite een overloop van het Chűzenjimeer. Het is de grootste waterval van Japan. Hij is niet zozeer beroemd om het spektakel als wel om de natuurschoon.


Deze pagina is een onderdeel van Uchiyama's website en fotogalerij over Japan
terug naar begin