Inleiding

Matsumotojô
Himejiô

Nagoyajô

Kumamotojô Nijôjô
Matsuejô Osakajô

Klik hier, als links het navigatiemenu ontbreekt.

Nijôjô

Nijô
Type:

bouwjaar: 1603 door Tokugawa Ieyasu
vlakland

Het Nijôjô-complex in Kyoto bestaat uit een rechthoekig gebied dat in feite in tweeën is opgesplitst, een oostelijk en een westelijk deel. Het geheel is omgeven door een 'buitenslotgracht'. In het oostelijk deel staat het huidig paleis (Ninomarupaleis) en in het westelijk deel stond vroeger het Honmaru, een binnenpaleis, waar de shôgun meestal resideerde. Dit westelijk deel was weer omgeven door een 'binnenslotgracht'.
Het is in fasen gebouwd want de bouw van het eerste deel (het oostelijke Ninomarupaleis) was in 1603 in opdracht van Tokugawa Ieyasu om een verblijfplaats in Kyoto te hebben. Rond 1626 werd het uitgebreid door de derde Tokugawa shôgun, Tokugawa Iemitsu. Hij completeerde de Ninomaru en bouwde het westelijke deel, de Honmaru, met een donjon. De donjon werd echter in 1750 verwoest door blikseminslag en een daaropvolgende brand en is nooit herbouwd. In 1788 was er een grote brand in Kyoto waarbij de Honmarugebouwen compleet werden verwoest. De huidige gebouwen in de Honmaru komen uit het keizerlijk paleis uit Kyoto en zijn daar in 1893 heengebracht.
Het was in dit kasteel dat de laatste Tokugawa shôgun (de 15de) in 1867 verklaarde de macht aan de keizer te zullen teruggeven. In 1868, bij de Meiji restauratie, werd het kasteel door de shôgun overgedragen aan de keizerlijke familie en heette het 'Nijopaleis'. In 1939 is het aan de gemeente Kyoto gegeven. Toen kreeg het ook de huidige naam Nijô-jô (Nijô-kasteel).
Het Ninomarupaleis (dat te bezichtigen is) bestaat uit 5 gebouwen, met daarbij de Ninomarukoen (Ninomarutuin). De vijf gebouwen liggen schuin achter elkaar en zijn met elkaar verbonden. De achterste twee gebouwen heten Kuro-Shoin en Shiro-Shoin.

nijo muur nijo

Alleen de oude muur aan de 'buitenslotgracht' herinnert aan een kasteel.

De Karamon geeft toegang tot de Ninomaru. Daarachter is de ingang van het Ninomarupaleis zichtbaar.

nijo1.jpg (17297 bytes) nijo3.jpg (13993 bytes)

De andere kant van de Karamon.

De toegang van het Ninomarupaleis.

nijo4.jpg (13833 bytes) nijo7.jpg (17856 bytes)

Ingang Ninomarupaleis met houtsnijwerk.

In de Hinomarutuin zien we hier de Kuro-Shoin.

 

Deze pagina is een onderdeel van Uchiyama's website en fotogalerij over Japan
terug naar begin