Boeken

Overzicht Japanse literatuur

Manga

Poëzie Literatuur over Japan van niet-Japanse auteurs

Klik hier, als links het navigatiemenu ontbreekt.

afliteratuur.gif (3258 bytes)


Manga

De 'manga' of stripboeken zijn in Japan razend populair, zowel bij jong als oud. Wekelijks verschijnt er een enorm aantal en één daarvan heeft een oplage van 4 miljoen stuks (dus elke week weer opnieuw). Men ziet in de treinen en metro's forenzen vaak deze manga's lezen. Er komt nogal wat geweld en seks in voor.

manga manga2b.jpg (45613 bytes)

Hierboven een voorbeeld van de voorkant van een manga. Voor ons is dit ogenschijnlijk de achterkant, men leest van achter naar voren.

Rechts een pagina uit dit boekje. Net zoals nog in de gewone boeken, leest men ook in de tekstballonnen van boven naar beneden en dan van rechts naar links

Aan het eind van de 19de eeuw begonnen de kranten en weekbladen spotprenten te plaatsen. Dit werd uitgebreid tot kleine series, van een aantal plaatjes, waarin de spot werd gedreven met de politiek of zaken uit het dagelijks leven. Rond 1920, werden de uitgegeven stripboeken zeer populair, toen voornamelijk als strips voor kinderen. Vooral de strip Norakuro van Tagawa Suiho, waarin een hond in het leger de held was, werd mateloos populair.
Na de Tweede Wereldoorlog begonnen de kranten strips te plaatsen in de vorm zoals wij die ook kennen, 4 plaatjes per strip. In de zestigerjaren kwam de grote klap toen Tezuka Osamu (overleden in 1989) zijn strip 'Tetsuwan Atomu', de Astro Boy publiceerde. Het was tevens het eerste stripverhaal dat op de tv is uitgezonden. Het is een verhaal met een sterk plot, iets wat sindsdien eigenlijk standaard is geworden. Tezuka heeft vele strips gemaakt, waaronder de manga versie van bijv. Goethe's Faust en Dostojevsky's Schuld en Boete. Tezuka wordt de vader van de hedendaagse manga genoemd.

Links

Literatuur


Deze pagina is een onderdeel van Uchiyama's website over Japan
terug naar begin